Ondersteuning voor thuisgebruikers

AVG TuneUp: veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is AVG TuneUp?

AVG TuneUp is een optimalisatieprogramma waarmee onnodige items en prestatieproblemen worden gedetecteerd om schijfruimte vrij te maken en de snelheid van uw systeem te verbeteren.

Op welke manier verbetert AVG TuneUp de prestaties van mijn apparaat?

Na verloop van tijd lopen de betrouwbaarheid en prestaties van uw pc terug. U kunt de volgende problemen tegenkomen:

 • Toepassingen die heel traag zijn, crashen of vastlopen.
 • Een tekort aan schijfruimte.
 • Pop-upmeldingen van zogenaamde ‘bloatware’-programma's.
 • Problemen met het starten van uw pc.

Wanneer u AVG TuneUp gebruikt voor het scannen en oplossen van problemen op uw pc, kunt u de snelheid van uw pc verbeteren, schijfruimte vrijmaken en ongewenste toepassingen verwijderen.

Hoe gebruik ik AVG TuneUp?

Raadpleeg het volgende artikel voor instructies over hoe u AVG TuneUp in gebruik kunt nemen:

Downloaden en installeren

Hoe kan ik AVG TuneUp downloaden en installeren?

Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide installatie- en activeringsinstructies:

Wat zijn de systeemvereisten voor AVG TuneUp?

 • Windows 11 behalve Mixed Reality en IoT Edition; Windows 10 behalve Mobile en IoT Edition (32- of 64-bits); Windows 8/8.1 behalve RT en Starter Edition (32- of 64-bits); Windows 7 SP1 of nieuwer, elke versie (32- of 64-bits)
 • Volledig Windows-compatibele pc met Intel Pentium 4/AMD Athlon 64-processor of nieuwer (moet SSE3-instructies ondersteunen). ARM-apparaten worden niet ondersteund
 • 1 GB RAM-geheugen of meer
 • 1 GB vrije ruimte op de harde schijf
 • Internetverbinding voor het downloaden, activeren en onderhouden van toepassingsupdates
 • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels

Is er een gratis proefversie beschikbaar van AVG TuneUp?

Ja. Na het installeren van AVG TuneUp hebt u tijdelijk volledige toegang tot alle betaalde onderdelen en functies. Een betaalmethode is vereist om u aan te melden voor een gratis proefversie. Wanneer de proefperiode afloopt, gaat uw betaalde abonnement in, tenzij u eerder opzegt.

Kan ik AVG TuneUp gebruiken zonder AVG AntiVirus te installeren?

Ja. U kunt AVG TuneUp installeren als zelfstandige toepassing zonder dat AVG AntiVirus of AVG Internet Security is geïnstalleerd op uw pc.

Wordt AVG TuneUp meegeleverd als ik me abonneer op AVG Internet Security?

Nee. U hebt een apart, betaald abonnement nodig voor AVG TuneUp. Nee. U kunt een abonnement op AVG Internet Security niet gebruiken om AVG TuneUp te activeren.

Abonneren en activeren

Hoe activeer ik AVG TuneUp?

AVG TuneUp is een betaalde app waarvoor een abonnement is vereist. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Er is een AVG-account gemaakt met het e-mailadres dat u hebt opgegeven bij de aankoop van het abonnement. Raadpleeg het volgende artikel voor informatie over hoe u zich voor de eerste keer bij uw AVG-account aanmeldt: Uw AVG-account activeren

Hoe kan ik zien wanneer mijn abonnement verloopt?

Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant, klik op Instellingen en selecteer vervolgens het tabblad Mijn abonnement. U kunt de duur en de vervaldatum van uw abonnement zien onder Mijn abonnement.

Kan ik mijn abonnement op AVG TuneUp op meerdere apparaten gebruiken?

U kunt AVG TuneUp gelijktijdig gebruiken op het aantal apparaten dat u tijdens de aankoop hebt opgegeven. U kunt het aantal apparaten controleren in uw e-mailbericht met de bestelbevestiging of via het AVG-account dat uw AVG TuneUp-abonnement bevat.

Als u het maximale aantal apparaten hebt bereikt dat volgens uw abonnement is toegestaan, kunt u AVG TuneUp op een nieuw apparaat gaan gebruiken door onderstaande stappen uit te voeren:

 1. Verwijder AVG TuneUp van een van uw huidige apparaten.
 2. Installeer AVG TuneUp op het nieuwe apparaat.
 3. Activeer AVG TuneUp op het nieuwe apparaat.

Wat moet ik doen als de activering mislukt?

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het oplossen van de meest gebruikelijke activeringsproblemen:

Als het probleem aanhoudt, neemt u contact op met de ondersteuning van AVG.

Functies

Wat is Automatisch opschonen?

Met de scanbewerking Automatisch opschonen kunt u uw systeem uitgebreid controleren op beschadigde of overbodige items en traceergegevens.

De volgende problemen worden opgespoord en opgelost:

 • Defecte registersleutels: Mogelijk verouderde of beschadigde links in het systeemregister.
 • Verbroken snelkoppelingen: Ongeldige snelkoppelingen die naar niet-bestaande bestanden of toepassingen leiden.
 • Ongewenste systeembestanden: Overbodige bestanden (bijvoorbeeld driverpakketten, tijdelijke bestanden en logbestanden) die veel ruimte innemen en het systeem vertragen.
 • Browsercache: Een tijdelijke opslaglocatie op uw computer waar gedownloade bestanden worden opgeslagen (bijvoorbeeld afbeeldingsbestanden van websites).
 • Cookies: Gegevensbestanden waarin informatie wordt vastgelegd over de websites die u bezoekt.
 • Browser- en downloadgeschiedenis: De geschiedenis van bezochte websites en gedownloade bestanden in uw browser (bij deze optie wordt alleen de lijst met bestanden verwijderd en niet de bestanden die op uw computer zijn opgeslagen).

Om Automatisch opschonen uit te voeren, opent u AVG TuneUp en klikt u op Nu scannen of Opnieuw scannen.

Wat is Schijf opschonen?

Met de functie Schijf opschonen kunt u scannen op bestanden die mogelijk veel schijfruimte innemen en deze vervolgens verwijderen om schijfruimte op uw pc vrij te maken. U kunt restbestanden die door het systeem, programma's of installers zijn gemaakt, zoals tijdelijke logboek- en cachebestanden, controleren en opschonen.

Als u de optie Downloads voor opschonen selecteert tijdens een scanbewerking, is het raadzaam eerst te controleren of er geen belangrijke of onvervangbare bestanden in de map Downloads staan.

Wat is Browser opschonen?

De functie Browser opschonen scant op restbestanden en trackinggegevens zoals browsercache, -cookies en -geschiedenis die zijn opgeslagen op uw pc tijdens het surfen op internet.

Als u de modus Vol selecteert, verwijdert Browser opschonen de gegevens voor automatisch invullen die in uw geselecteerde browsers zijn opgeslagen.

Wat houdt Slaapstand in?

Bepaalde toepassingen maken uw systeem trager doordat zij onopvallend op de achtergrond worden uitgevoerd. Met AVG TuneUp kunt u op deze toepassingen scannen en ze veilig in de slaapstand zetten om de prestaties te verbeteren.

Wat is Apps beheren?

Apps beheren scant uw pc op verouderde of ongebruikte toepassingen en stelt u vervolgens in staat om ze eenvoudig bij te werken, te verwijderen of de verwijdering ervan te simuleren. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw apps optimaal presteren en bronnen op uw pc worden vrijgemaakt.

Wat is Schijfbeheer?

De functie Schijfbeheer bevat Disk Doctor, dat uw interne stations scant op schijffouten die zijn veroorzaakt door beschadigde bestanden en aanbiedt gevonden problemen op te lossen. Als u beschadigde bestanden niet herstelt, kunnen ze crashes, onverwacht gedrag, opstartproblemen en verlies van persoonlijke gegevens veroorzaken.

Het bevat ook Optimaliseren en defragmenteren, wat u helpt de prestaties en opslagefficiëntie te verbeteren. Hierbij wordt de harde schijf namelijk opnieuw ingedeeld, zodat fragmenten van hetzelfde bestand bij elkaar worden opgeslagen.

Om uw harde schijven te controleren, opent u AVG TuneUp, beweegt u de muis over het menu aan de zijkant en klikt u vervolgens op SchijfbeheerHarde schijven controleren.

Nadat uw harde schijven zijn gecontroleerd, toont Schijfbeheer de aanbevolen schijven om te scannen. De volgende opties zijn beschikbaar voor elk genoemd station:

 • Analyseren: Scant het betreffende station op problemen.
 • Ongewenste systeembestanden verwijderen: Hiermee wordt u gevraagd om een scan uit te voeren van Schijf opschonen.
 • Browsergegevens verwijderen: Hiermee wordt u gevraagd om een scan uit te voeren van Browser opschonen.

Wat is Problemen oplossen?

Met de functie Problemen oplossen kunt u zoeken naar allerlei problemen die invloed kunnen hebben op de prestaties en beveiliging van uw pc. AVG TuneUp kan de volgende typen problemen detecteren tijdens een scanbewerking van Problemen oplossen:

 • Ongewone systeeminstellingen: instellingen die mogelijk een nadelige invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw computer.
 • Verouderde programma's: Veelgebruikte software op uw computer die verouderd is.
 • Schijffouten: Beschadigde bestanden op uw interne stations. Raadpleeg het gedeelte Schijfbeheer voor meer informatie.
 • Schijffragmentatie: gegevensfragmenten die afzonderlijk op de harde schijf zijn opgeslagen. Raadpleeg voor het gedeelte Optimaliseren en defragmenteren voor meer informatie.

Om problemen te bekijken en op te lossen, opent u AVG TuneUp, beweegt u de muis over het menu aan de zijkant en klikt u vervolgens op Problemen oplossen.

Wat is Herstelcentrum?

Met Herstelcentrum kunt u bepaalde wijzigingen ongedaan maken die AVG TuneUp op uw pc heeft aangebracht. Zo maakt u een wijziging ongedaan: Beweeg uw muis over het menu aan de zijkant, klik op Herstelcentrum om een lijst met acties weer te geven. Klik vervolgens op Ongedaan maken naast de wijzigingen die u ongedaan wilt maken.

Niet alle acties van AVG TuneUp kunnen ongedaan worden gemaakt. Klik op Instellingen (het tandwielpictogram) om op te geven wanneer AVG TuneUp back-ups maakt en hoelang de back-ups worden bewaard. AVG TuneUp gebruikt de door u opgeslagen back-ups om wijzigingen ongedaan te maken.

Wat is Statistieken?

Op het scherm Statistieken ziet u wat u hebt bereikt met AVG TuneUp. U kunt een overzicht zien van de acties die u de afgelopen 30 dagen in de app hebt voltooid.

Instellingen

Hoe pas ik de algemene instellingen van AVG TuneUp aan?

Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik op Instellingen (het tandwielpictogram). De volgende opties zijn beschikbaar op het tabblad Algemeen:

 • Taal: Wijzig de taal van de toepassing.
 • Herstelcentrum: Selecteer voor welke categorieën u back-ups wilt maken.
 • AVG Support Tool: Gebruik de Support Tool om veelvoorkomende problemen in de app op te sporen en logboeken te verzamelen die u naar het ondersteuningsteam kunt sturen.
 • Ontwikkelaarsinstellingen: configureer geavanceerde instellingen die bepalen hoe AVG TuneUp zich gedraagt wanneer de toepassing gesloten is. Wanneer u deze instellingen uitschakelt, kan het zijn dat AVG TuneUp niet correct werkt.

Hoe pas ik de instellingen van Apps beheren aan?

De functie Apps beheren houdt veelgebruikte software van derden up-to-date om mogelijke beveiligingsrisico's te voorkomen en de algehele prestaties van uw systeem te verbeteren. Om aan te geven hoe AVG TuneUp reageert wanneer het een verouderd programma op uw pc detecteert, opent u AVG TuneUp, beweegt u de muis over het menu aan de zijkant en klikt u op Instellingen (het tandwielpictogram). De volgende opties zijn beschikbaar op het tabblad Apps beheren:

 • Verwijdersimulatie: Biedt een veilige gesimuleerde omgeving waar u het verwijderen van software kunt oefenen, zonder het risico te lopen essentiële programma's te verliezen. Selecteer wanneer de programma's in uw lijst Verwijdersimulatie volledig van uw pc worden verwijderd.
 • Verwijderprogramma: Hiermee kunt u programma's die u niet meer gebruikt volledig verwijderen. Selecteer de duur waarna programma's als ongebruikt moeten worden gecategoriseerd.
 • Updater: Helpt u bij het vinden en installeren van programma-updates voor een soepelere en veiligere ervaring. Selecteer wat de functie met verouderde toepassingen moet doen.

Hoe pas ik de instellingen van Browser opschonen aan?

Met AVG TuneUp kunt u kiezen hoelang u uw browsergegevens bewaart voordat ze worden opgeschoond. U kunt ook uitzonderingen creëren voor websites waarop u ingelogd wilt blijven.

Zo beheert u de instellingen van Browser opschonen:

 1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Instellingen (het tandwielpictogram).
 2. Selecteer het tabblad Browser opschonen.
 3. Zo past u opschonen uitstellen aan:
  1. Klik op de vervolgkeuzelijst onder Opschonen uitstellen.
  2. Klik op de vervolgkeuzelijst onder Cookies of Browsergeschiedenis om aan te geven hoelang AVG TuneUp deze in uw webbrowsers moet bewaren.
  3. Na de geselecteerde periode zal AVG TuneUp de cookies of browsergeschiedenis verwijderen.
 4. Zo past u acceptatielijst voor cookies aan:
  1. Klik op de vervolgkeuzelijst onder Acceptatielijst voor cookies.
  2. Voer de URL van de website in (bijvoorbeeld voorbeeld.com) het tekstvak bovenaan in en klik op Toevoegen.

   ...U kunt ook een website selecteren in de lijst van populaire websites in het tekstvak onderaan en op Toevoegen klikken.
  3. De cookies van de geselecteerde website worden nu niet meer gewist.
acceptatielijst voor cookies kan alleen worden aangepast in AVG Secure Browser, Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge.

Kan ik AVG TuneUp zo instellen dat het automatisch werkt?

Ja, u kunt AVG TuneUp automatisch opschoonscans laten uitvoeren. Wanneer Automatisch opschonen is ingeschakeld, hoeft u verder niets te doen. Het wordt geruisloos op de achtergrond uitgevoerd en maakt ruimte vrij op uw pc door overbodige items te verwijderen, bijvoorbeeld defecte snelkoppelingen en registervermeldingen.

Om Automatisch opschonen in te schakelen, opent u AVG TuneUp, beweegt u de muis over het menu aan de zijkant en klikt u op Instellingen (het tandwielpictogram). Selecteer het tabblad Automatisch opschonen en klik op de grijze schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten. In het instellingenscherm Automatisch opschonen kunt u ook de frequentie van de scans kiezen en handmatig selecteren welke items AVG TuneUp verwijdert tijdens Automatisch opschonen.

AVG TuneUp scant uw pc één keer per week. Automatisch onderhoud wordt alleen uitgevoerd als de scanbewerking een van de volgende problemen laat zien:
 • 100 MB of meer op te schonen ruimte op uw systeem
 • 100 of meer registerproblemen
 • 100 of meer verbroken snelkoppelingen
 • 100 of meer permanente cookies

Kan ik gevonden problemen bekijken voordat AVG TuneUp mijn apparaat gaat optimaliseren?

Ja. Wanneer AVG TuneUp de scanbewerking heeft voltooid, kunt u de gevonden problemen bekijken en bepalen wat u ermee wilt doen.

Wanneer Automatisch opschonen is ingeschakeld, kunt u selecteren welke items AVG TuneUp automatisch mag verwijderen door op het pijltje naast een categorie te klikken om de specifieke items in die categorie te bekijken en handmatig de selectie op te heffen van items die u niet automatisch wilt laten verwijderen.

Hoe kan ik bepalen welke gegevens ik wil delen met AVG en derden?

Voer de volgende stappen uit om uw privacyinstellingen te wijzigen:

 1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik op Instellingen (het tandwielpictogram).
 2. Selecteer het tabblad Privacy.
 3. Schakel de vakjes naast de privacyinstellingen in of uit, al naargelang uw voorkeuren.

Wat doet AVG TuneUp met mijn versleutelde bestanden?

AVG TuneUp negeert versleutelde bestanden om uw privacy en veiligheid te waarborgen. Als de hele harde schijf is versleuteld, kan AVG TuneUp uw systeem niet scannen en optimaliseren.

Probleemoplossing

Hoe verwijder ik AVG TuneUp?

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe meld ik een probleem of vermoedelijke fout?

Als het gebruik van AVG TuneUp tot onverwachte resultaten of foutberichten leidt, kunt u het probleem melden aan de ondersteuning van AVG door een ticket in te dienen.

Stuur een uitgebreide omschrijving van de stappen waarmee de fout kan worden gereproduceerd en vermeld de volgende gegevens:

 • Uw versie van Windows alsook het merk en het model van de videokaart en de pc.
 • Een uitgebreide beschrijving van het probleem en de reeks acties die heeft geleid tot het probleem.
 • Eventuele foutberichten die worden weergegeven.
 • Eventuele zaken die zijn veranderd op uw pc nadat het probleem is opgetreden.

Hoe meld ik gevallen waarin AVG TuneUp een bestand of programma per ongeluk heeft aangemerkt als overbodig en dit vervolgens van mijn systeem heeft verwijderd?

Als AVG TuneUp een bestand of een toepassing heeft uitgeschakeld of verwijderd dat u had willen behouden, meldt u het probleem aan de ondersteuning van AVG. Vermeld de exacte naam van het bestand of de toepassing, alle relevante details en het ongewenste resultaat.

Wat kan ik doen als de melding 'Helaas...' verschijnt?

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies om het probleem op te lossen:

Algemeen

Wat is AVG TuneUp?

AVG TuneUp is een optimalisatieprogramma waarmee onnodige items en prestatieproblemen worden gedetecteerd om schijfruimte vrij te maken en de snelheid van uw systeem te verbeteren.

Op welke manier verbetert AVG TuneUp de prestaties van mijn apparaat?

Na verloop van tijd lopen de betrouwbaarheid en prestaties van uw Mac terug. U kunt de volgende problemen tegenkomen:

 • Toepassingen die heel traag zijn, crashen of vastlopen.
 • Een tekort aan schijfruimte.
 • Ongewenste programma's op uw Mac.
 • Problemen met het starten van uw Mac.

Wanneer u AVG TuneUp gebruikt voor het scannen en oplossen van problemen op uw Mac, kunt u de snelheid van uw Mac verbeteren, schijfruimte vrijmaken en ongewenste toepassingen verwijderen.

Downloaden en installeren

Hoe kan ik AVG TuneUp downloaden en installeren?

Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide installatie- en activeringsinstructies:

Wat zijn de systeemvereisten voor AVG TuneUp?

 • Apple macOS 14.x (Sonoma), Apple macOS 13.x (Ventura), Apple macOS 12.x (Monterey), Apple macOS 11.x (Big Sur), Apple macOS 10.15.x (Catalina), Apple macOS 10.14.x (Mojave), Apple macOS 10.13.x (High Sierra), Apple macOS 10.12.x (Sierra)
 • Intel gebaseerde Mac computer met 64-bit processor of Apple silicon chip (M1)
 • 512 MB RAM of meer (1 GB RAM of meer aanbevolen)
 • 68 MB vrije ruimte op de harde schijf
 • Internetverbinding voor het downloaden, activeren en onderhouden van toepassingsupdates
 • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van ten minste 1024 x 768 pixels

Kan ik AVG TuneUp gebruiken zonder AVG AntiVirus te installeren?

Ja. U kunt AVG TuneUp installeren als zelfstandige toepassing zonder dat AVG AntiVirus of AVG Internet Security is geïnstalleerd op uw Mac.

Wordt AVG TuneUp meegeleverd als ik AVG Internet Security koop?

Nee. U hebt een apart, betaald abonnement nodig voor AVG TuneUp. Nee. U kunt een abonnement op AVG Internet Security niet gebruiken om AVG TuneUp te activeren.

Abonneren en activeren

Hoe activeer ik AVG TuneUp?

 • AVG-account: Activeer AVG TuneUp door u aan te melden bij de toepassing met het AVG-account dat uw AVG TuneUp-abonnement bevat. Klik rechtsboven op het hoofdscherm van de toepassing op AanmeldenAanmelden bij bestaand account.
 • Activeringscode: activeer AVG TuneUp met de activeringscode uit het e-mailbericht met de bestelbevestiging. Zorg ervoor dat AVG TuneUp open en actief is en klik links in de menubalk van Apple op AVG TuneUpActiveringscode invoegen.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Er is een AVG-account gemaakt met het e-mailadres dat u hebt opgegeven bij de aankoop van het abonnement. Raadpleeg het volgende artikel voor informatie over hoe u zich voor de eerste keer bij uw AVG-account aanmeldt: Uw AVG-account activeren

Hoe kan ik zien wanneer mijn abonnement verloopt?

Open AVG TuneUp en klik in het linkerdeelvenster op Instellingen (het tandwielpictogram). Selecteer het tabblad Abonnement en controleer de vervaldatum van het abonnement onder Uw huidige abonnement.

Kan ik mijn abonnement op AVG TuneUp op meerdere apparaten gebruiken?

U kunt AVG TuneUp gelijktijdig gebruiken op het aantal apparaten dat u tijdens de aankoop hebt opgegeven. U kunt het aantal apparaten controleren in uw e-mailbericht met de bestelbevestiging of via het AVG-account dat uw AVG TuneUp-abonnement bevat.

Als u het maximale aantal apparaten hebt bereikt dat volgens uw abonnement is toegestaan, kunt u AVG TuneUp op een nieuw apparaat gaan gebruiken door onderstaande stappen uit te voeren:

 1. Verwijder AVG TuneUp van een van uw huidige apparaten.
 2. Installeer AVG TuneUp op het nieuwe apparaat.
 3. Activeer AVG TuneUp op het nieuwe apparaat.

Wat moet ik doen als de activering mislukt?

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het oplossen van de meest gebruikelijke activeringsproblemen:

Als het probleem aanhoudt, neemt u contact op met de ondersteuning van AVG.

Functies

Hoe gebruik ik AVG TuneUp?

Raadpleeg het volgende artikel voor instructies over hoe u AVG TuneUp in gebruik kunt nemen:

Wat is Ruim rommel op?

Ruim rommel op scant verschillende delen van uw harde schijf en spoort onnodige bestanden op die u vervolgens kunt verwijderen om meer schijfruimte vrij te maken op uw Mac.

Als u een scan wilt uitvoeren, klikt u op Scannen naast Ruim rommel op op het hoofdscherm AVG TuneUp. Nadat de scanbewerking is voltooid, kunt u controleren hoeveel schijfruimte wordt ingenomen door onnodige bestanden en bestanden selecteren die u van uw Mac wilt verwijderen.

Wat is Browser opschonen?

Met de optie Browser opschonen beschermt u in een handomdraai uw privacy door cookies en andere surfgegevens te verwijderen uit uw webbrowsers.

Als u een scan wilt uitvoeren, klikt u op Scannen naast Browser opschonen op het hoofdscherm AVG TuneUp. Nadat de scanbewerking is voltooid, kunt u het aantal gevonden items in elke geïnstalleerde webbrowser bekijken. U kunt ook klikken op Details naast een browser om de specifieke itemtypen te bekijken en op te geven wat u precies wilt verwijderen.

U kunt AVG TuneUp zo instellen dat uw browsers automatisch worden opgeschoond. U kunt ook toegestane websites toevoegen. Deze worden altijd uitgesloten wanneer AVG TuneUp cookies en andere surfgegevens verwijdert.

Wat is Duplicaten opsporen?

Duplicaten opsporen spoort bestanden met identieke inhoud op.

Als u een scan wilt uitvoeren, klikt u op Zoeken naast Duplicaten opsporen op het hoofdscherm AVG TuneUp. Nadat de scanbewerking is voltooid, kunt u de opgespoorde dubbele bestanden bekijken en bestanden selecteren die u van uw Mac wilt verwijderen.

Wat is Foto's analyseren?

Analyseer foto's spoort foto's op die wazig of onderbelicht zijn of op elkaar lijken.

Als u een scan wilt uitvoeren, klikt u op het hoofdscherm van AVG TuneUp op Zoeken onder Analyseer foto's. U kunt opgeven waar AVG TuneUp naar foto's moet zoeken. Nadat de scanbewerking is voltooid, kunt u de foto's bekijken en de foto's selecteren die u wilt verwijderen.

Wat is Verwijder apps?

Met Verwijder apps kunt u eenvoudig toepassingen die u niet meer gebruikt op uw Mac zoeken en verwijderen.

Als u toepassingen wilt verwijderen die u niet meer gebruikt, klikt u op Weergeven naast Verwijder apps op het hoofdscherm van AVG TuneUp. Bekijk de lijst met toepassingen op uw Mac en selecteer welke u wilt verwijderen.

Wat is Opstartitems beheren?

Met Opstartitems beheren kunt u processen uitschakelen die automatisch worden gestart wanneer u uw Mac start.

Als u een opstartitem wilt uitschakelen, klikt u op Weergeven naast Opstartitems beheren op het hoofdscherm van AVG TuneUp. Bekijk de lijst met toepassingen, startagents en startdaemons en klik naast een proces dat u uit de opstartprocedure wilt verwijderen op de groene schuifregelaar (Aan) zodat deze op grijs (Uit) komt te staan.

Instellingen

Hoe pas ik de instellingen van AVG TuneUp aan?

Open AVG TuneUp en ga naar Instellingen (het tandwielpictogram) in het linkerdeelvenster. Selecteer vervolgens het tabblad in kwestie om de volgende acties uit te voeren:

 • Algemeen: Bekijk het versienummer van uw app of controleer op updates, sta automatische updates toe of schakel Touch ID in om acties goed te keuren.
 • Scannen: Geef scanopties op voor Rommel opruimen, Duplicaten opsporen, Foto's zoeken en Apps verwijderen of sta Systeembewaking toe.
 • Browser opschonen: Hier kunt u opgeven hoelang AVG TuneUp cookies en de browsergeschiedenis in uw webbrowsers moet bewaren voordat het programma voorstelt deze items te verwijderen tijdens een scan van Browser opschonen. U kunt ook toegestane websites toevoegen. Deze worden altijd uitgesloten wanneer AVG TuneUp cookies en andere surfgegevens verwijdert.
 • Prullenmand: Schakel dit in om bestanden na een bepaalde tijd automatisch uit de Prullenbak te verwijderen.
 • Waarschuwingen: Hiermee kunt u selecteren welke meldingen u wilt ontvangen van AVG TuneUp.
 • Abonnement: Activeer AVG TuneUp met een activeringscode of bekijk uw huidige abonnementsgegevens.
 • Privacy: hiermee kunt u beheren welke gegevens over het gebruik van de app u wilt delen.

Hoe kan ik de meldingen van AVG TuneUp aanpassen?

Ga als volgt te werk om aan te geven welke meldingen van AVG TuneUp u te zien krijgt:

 1. Open AVG TuneUp en klik in het linkerdeelvenster op Instellingen (het tandwielpictogram).
 2. Selecteer het tabblad Waarschuwingen.
 3. De volgende opties zijn beschikbaar:
  • Waarschuw me wanneer er meer onnodige bestanden zijn dan: schakel deze optie in of uit om al dan niet meldingen over de hoeveelheid rommel op uw Mac te ontvangen. Wanneer deze optie is ingeschakeld, kunt u de vervolgkeuzelijst gebruiken om het minimumaantal ongewenste bestanden aan te passen dat een melding activeert.
  • Waarschuw me wanneer er minder vrije schijfruimte is dan: schakel deze optie in of uit om al dan niet meldingen over de hoeveelheid vrije schijfruimte op uw Mac te ontvangen. Wanneer deze optie is ingeschakeld, kunt u de vervolgkeuzelijst gebruiken om de hoeveelheid resterende vrije schijfruimte aan te passen die een melding activeert.
  • Stel me op de hoogte wanneer ik achtergebleven app-bestanden kan verwijderen uit de prullenmand: schakel deze optie in of uit om al dan niet meldingen over het verwijderen van onnodige-bestanden uit de prullenmand te ontvangen (bijvoorbeeld log- en cachebestanden).

Kan ik gevonden problemen bekijken voordat AVG TuneUp mijn apparaat gaat optimaliseren?

Ja. Wanneer AVG TuneUp de scanbewerking heeft voltooid, kunt u de gevonden problemen bekijken en bepalen wat u ermee wilt doen.

Hoe kan ik bepalen welke gegevens ik wil delen met AVG en derden?

Voer de volgende stappen uit om uw privacyinstellingen te wijzigen:

 1. Open AVG TuneUp en klik in het linkerdeelvenster op Instellingen (het tandwielpictogram).
 2. Selecteer het tabblad Privacy.
 3. Schakel de vakjes naast de privacyinstellingen in of uit, al naargelang uw voorkeuren.

Probleemoplossing

Hoe verwijder ik AVG TuneUp?

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe meld ik een probleem of vermoedelijke fout?

Als het gebruik van AVG TuneUp tot onverwachte resultaten of foutberichten leidt, kunt u het probleem melden aan de ondersteuning van AVG door een ticket in te dienen.

Verzend een uitgebreide omschrijving van de stappen waarmee de fout kan worden gereproduceerd en vermeld de volgende gegevens:

 • Uw macOS-versie.
 • Een uitgebreide beschrijving van het probleem en de reeks acties die heeft geleid tot het probleem.
 • Eventuele foutberichten die worden weergegeven.
 • Eventuele zaken die zijn veranderd op uw Mac nadat het probleem is opgetreden.

Waarom moet ik actieve toepassingen afsluiten voordat AVG TuneUp doorgaat met opschonen?

Wanneer u een scan uitvoert met Ruim rommel op, spoort AVG TuneUp onnodige bestanden op, waaronder bestanden die in uw browsers en toepassingen zijn opgeslagen. Als de toepassingen met die bestanden actief zijn wanneer u op Opschonen klikt, vraagt AVG TuneUp u de toepassingen te sluiten om te voorkomen dat ze vastlopen of niet goed meer werken.

Waarom schoont AVG TuneUp mijn systeem niet op?

AVG TuneUp is een betaalde app waarvoor een abonnement is vereist. Als u AVG TuneUp hebt geïnstalleerd, maar geen abonnement hebt aangeschaft of de app niet hebt geactiveerd na het aanschaffen van uw abonnement, kan de toepassing wel scannen, maar niet opschonen.

Waarom moet ik machtigingen verlenen aan AVG TuneUp?

Telkens wanneer u bestanden, foto's of toepassingen verwijdert via AVG TuneUp, wordt u gevraagd het wachtwoord dat u gebruikt bij het starten van uw Mac in te voeren om toestemming te geven voor de verwijdering. Daarmee wordt voorkomen dat onbevoegde gebruikers items uit uw systeemmappen verwijderen.

Hoe kan ik feedback geven over AVG TuneUp?

 1. Zorg ervoor dat het scherm AVG TuneUp open en actief is.
 2. Klik links op de menubalk van Apple op HelpFeedback verzenden.
 3. Voer uw feedback in, geef desgewenst uw naam en e-mailadres op en klik op Verzenden.
Uw feedback wordt bekeken en in overweging genomen door ons ontwikkelingsteam, maar we kunnen u niet beloven dat u een reactie krijgt. Als u hulp nodig hebt bij het oplossen van een probleem met AVG TuneUp, kunt u het beste contact opnemen met de ondersteuning van AVG.
 • AVG TuneUp 24.x voor Windows
 • AVG TuneUp 4.x voor Mac
 • Microsoft Windows 11 Home / Pro / Enterprise / Education
 • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
 • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
 • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
 • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1, 32-/64-bits
   
 • Apple macOS 14.x (Sonoma)
 • Apple macOS 13.x (Ventura)
 • Apple macOS 12.x (Monterey)
 • Apple macOS 11.x (Big Sur)
 • Apple macOS 10.15.x (Catalina)
 • Apple macOS 10.14.x (Mojave)
 • Apple macOS 10.13.x (High Sierra)
 • Apple macOS 10.12.x (Sierra)

Was dit artikel nuttig?

Contact opnemen