Netwerk inspecteren – veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe draagt Netwerk inspecteren bij aan de bescherming van mijn netwerk?

Netwerk inspecteren scant uw huidige netwerk op zwakke plekken en beveiligingsproblemen waardoor gevoelige gegevens zouden kunnen uitlekken, of die uw netwerk kwetsbaar zouden kunnen maken voor aanvallen. Daarnaast toont Netwerk inspecteren welke apparaten er op dit moment met uw thuisnetwerk zijn verbonden, zodat u kunt zien of er iemand zonder uw toestemming gebruikmaakt van uw netwerk.

Voor een overzicht van de meest voorkomende detecties van Netwerk inspecteren en koppelingen naar artikelen waarin wordt uitgelegd hoe u de gevonden problemen kunt oplossen, raadpleegt u het volgende gedeelte in dit artikel:

Welke problemen en kwetsbaarheden detecteert Netwerk inspecteren?

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende problemen die Netwerk inspecteren kan detecteren tijdens het scannen van uw thuisnetwerk. Klik op een van onderstaande koppelingen om meer te weten te komen over de kwetsbaarheid en over de beschikbare oplossingen.

Kan ik alleen draadloze netwerken scannen met Netwerk inspecteren?

Nee. Netwerk inspecteren is bedoeld om zowel draadloze (wifi) als bekabelde netwerken te scannen.

Wat kan ik doen om mijn wifinetwerk te beveiligen?

Bekijk onderstaande tips:

• Standaard voert Netwerk inspecteren regelmatig automatische scanbewerkingen uit om uw thuisnetwerk te controleren op kwetsbaarheden en beveiligingsrisico’s. Het is raadzaam automatische scans ingeschakeld te houden of om regelmatige handmatige scans uit te voeren.
  • Voer regelmatig scanbewerkingen uit met Netwerk inspecteren om te controleren op kwetsbaarheden en beveiligingsrisico’s.
  • Bescherm uw wifi-netwerk met een sterk wachtwoord. Het is raadzaam onderstaande richtlijnen te volgen:
    • Het wachtwoord moet uit minstens 10 tekens bestaan, maar idealiter uit 12 of meer. Hoe meer tekens u gebruikt, hoe veiliger het wachtwoord is.
    • U moet het wachtwoord niet gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts of services.
    • Gebruik zinnen in plaats van losse woorden. Selecteer een zin die u kunt onthouden, maar die niet te veel voor de hand ligt.
    • U kunt uw wachtwoord veiliger maken door kleine letters af te wisselen met hoofdletters en speciale tekens.
  • Stel Netwerk inspecteren zo in dat u een melding ontvangt zodra een nieuw apparaat verbinding maakt met uw netwerk. Dan weet u zeker dat u altijd op de hoogte wordt gebracht van mogelijke indringers. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies:
  • Stel Netwerk inspecteren zo in dat uw thuisnetwerk wordt gecontroleerd en zodat u een melding krijgt als een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies:
  • Wijzig de naam van uw netwerk als het een standaardnetwerknaam (of SSID) heeft met daarin het merk van uw router (bijvoorbeeld Linksys of NETGEAR). Als aanvallers het merk van uw router weten, is het voor hen makkelijker om toegang te krijgen tot en misbruik te maken van uw netwerk.

Is het veilig om verbinding te maken met openbare wifi-netwerken?

Het gebruik van een openbaar wifi-netwerk (bijvoorbeeld op een luchthaven of in een café) is over het algemeen minder veilig dan het gebruik van een particulier wifi-netwerk (bijvoorbeeld uw thuisnetwerk):

• Gegevens die u verzendt en ontvangt via openbare wifi-netwerken worden gewoonlijk niet versleuteld met een sterke versleutelingsmethode. Wanneer uw internetverkeer niet goed is versleuteld, kan het door iedereen worden bekeken die is verbonden met het netwerk.
  • Aanvallers kunnen openbare nep-wifi-netwerken opzetten die er legitiem uitzien. Als u verbinding maakt met zo'n nepnetwerk, kan de aanvaller de gegevens onderscheppen die u verstuurt en ontvangt via het netwerk.
  • Aanvallers kunnen gebruikmaken van onbeveiligde openbare wifi-netwerken om Man-in-the-Middle-aanvallen (MitM) uit te voeren. Wanneer u het slachtoffer bent van een MitM-aanval, wordt uw apparaat misleid om te communiceren met een ander apparaat dat wordt beheerd door de aanvaller. Daardoor kan de aanvaller de gegevens onderscheppen die u via het netwerk verstuurt en ontvangt.

Wij raden het volgende aan om uw privacy en beveiliging op openbare wifi-netwerken te beschermen:

Instellingen en gebruik

Hoe voer ik een scanbewerking van Netwerk inspecteren uit?

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide informatie over hoe u een scanbewerking met Netwerk inspecteren uitvoert en eventueel gevonden kwetsbaarheden kunt verhelpen:

Kan ik Netwerk inspecteren zo configureren dat het automatisch scanbewerkingen uitvoert?

Standaard voert Netwerk inspecteren automatisch een scanbewerking uit als u verbinding maakt met een nieuw netwerk. Netwerk inspecteren scant ook regelmatig uw thuisnetwerk automatisch.

U kunt deze instellingen bekijken of aanpassen door de volgende stappen uit te voeren:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Computer op het hoofdscherm van de toepassing.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen (het tandwielpictogram).
  3. Selecteer BasisbeschermingNetwerk inspecteren in het linkerdeelvenster.
  4. Schakel de volgende opties naar wens in of uit:
    • Nieuwe netwerken automatisch scannen
    • Thuisnetwerken automatisch opnieuw scannen

Netwerk inspecteren voert nu automatische scanbewerkingen uit volgens uw voorkeuren.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat Netwerk inspecteren mij waarschuwt wanneer nieuwe apparaten verbinding maken met mijn thuisnetwerk?

U kunt Netwerk inspecteren zo instellen dat u een melding krijgt wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met uw thuisnetwerk. U bent daardoor altijd op de hoogte van mogelijke indringers die misbruik willen maken van uw netwerk.

U kunt Netwerk inspecteren instellen om uw thuisnetwerk te controleren. Dat betekent dat u een melding krijgt wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met uw netwerk. U bent daardoor altijd op de hoogte van mogelijke indringers die misbruik willen maken van uw netwerk.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Is Netwerk inspecteren een gratis functie?

Ja. Netwerk inspecteren is een gratis functie die beschikbaar is in AVG Internet Security en AVG AntiVirus FREE.

Nee, Netwerk inspecteren is een betaalde functie en is alleen beschikbaar met een betaald AVG Internet Security-abonnement.

Waarom raadt Netwerk inspecteren mij het gebruik van een VPN aan?

Als u verbinding maakt met internet via een privénetwerk (bijvoorbeeld uw thuisnetwerk), worden de gegevens die u verzendt of ontvangt via het netwerk normaal gesproken beveiligd met behulp van versleuteling. Bij versleuteling worden de gegevens gecodeerd zodat ze niet door anderen kunnen worden gelezen. Maar wanneer u gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk (bijvoorbeeld op een luchthaven of in een café), worden uw gegevens meestal niet goed versleuteld. Daarom maken aanvallers gebruik van openbare wifinetwerken om gevoelige informatie te onderscheppen, zoals aanmeldings- en bankpasgegevens.

Netwerk inspecteren raadt u altijd aan een virtueel privénetwerk (VPN) te gebruiken wanneer u bent verbonden met een openbaar wifi-netwerk, ongeacht of er specifieke problemen worden gevonden bij een scanbewerking. Wanneer u een VPN gebruikt, worden uw gegevens namelijk goed versleuteld en blijven uw onlineactiviteiten anoniem, zelfs op een onbeveiligd netwerk. Als u niet al beschikt over een VPN, kan het zijn dat Netwerk inspecteren een aanbieding weergeeft voor een abonnement op AVG Secure VPN.

Netwerk inspecteren raadt u altijd aan een virtueel privénetwerk (VPN) te gebruiken wanneer u bent verbonden met een openbaar wifi-netwerk, ongeacht of er specifieke problemen worden gevonden bij een scanbewerking. Wanneer u een VPN gebruikt, worden uw gegevens namelijk goed versleuteld en blijven uw onlineactiviteiten anoniem, zelfs op een onbeveiligd netwerk. Als u niet al beschikt over een VPN, kan het zijn dat Netwerk inspecteren een aanbieding weergeeft voor een abonnement op AVG Secure VPN.

• AVG Internet Security 23.x voor Windows
  • AVG AntiVirus FREE 23.x voor Windows

• AVG Internet Security 20.x voor Mac
  • AVG AntiVirus 20.x voor Mac
  • Microsoft Windows 11 Home / Pro / Enterprise / Education
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32-/64-bits