AVG AntiVirus en AVG Internet Security voor de Mac – aan de slag

AVG AntiVirus en AVG Internet Security beschermen uw Mac in real time tegen virussen, malware, phishing en andere schadelijke dreigingen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u AVG Internet Security (betaalde versie) en AVG AntiVirus (gratis versie) op uw Mac gebruikt.

In dit artikel gaan we ervan uit dat de nieuwste versie van AVG Internet Security of AVG AntiVirus al op uw Mac is geïnstalleerd. Raadpleeg hieronder het artikel in kwestie voor uitgebreide installatie-instructies:

De toepassing openen

Open AVG AntiVirus op een van de volgende manieren:

• Klik op het pictogram AVG AntiVirus in de menubalk van Apple en selecteer AVG AntiVirus openen.
  • Klik in de menubalk van Apple op GaProgramma's en dubbelklik op het symbool AVG Antivirus.

Statusmelding

Wanneer u AVG AntiVirus opent, geeft de statusmelding aan of u actie moet ondernemen om uw Mac te beschermen.

Wanneer alle beschikbare functies zijn geactiveerd en de toepassing en virusdefinities up-to-date zijn, ziet u de statusmelding U hebt basisbescherming.

Doe het volgende als de status U bent niet beschermd wordt weergegeven:

• Controleer of u AVG Software-extensies, DNS-proxyconfiguraties en Volledige schijftoegang handmatig hebt geactiveerd. U doet dit door AVG AntiVirus af te sluiten en weer te starten, en vervolgens de scherminstructies in de installatiewizard van AVG AntiVirus te volgen. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:
  • Controleer of de toepassing en virusdefinities up-to-date zijn. Daartoe klikt u op het pictogram Vernieuwen naast Virusdefinities.

Uw Mac scannen

Voor een uitgebreide scanbewerking op dreigingen in de belangrijkste mappen op uw Mac:

• Klik op het hoofdvenster van de toepassing op Slimme scan uitvoeren en doorloop elk van de onderstaande schermen:
  1. Virusdefinities: controleert of uw virusdefinities up-to-date zijn en werkt ze zo nodig bij. Volg aan de hand van de getoonde melding onderstaande relevante stap:
    • Virusdefinities zijn up-to-date: klik op Volgende om door te gaan naar het volgende scherm.
    • U bent offline: AVG AntiVirus kan de virusdefinities niet bijwerken als u geen verbinding hebt met internet. Klik op Volgende om door te gaan met de Slimme scan. AVG AntiVirus werkt uw virusdefinities bij wanneer u weer verbinding maakt met internet.
  2. Virussen en malware: waarschuwt u voor schadelijke dreigingen op uw Mac. Volg aan de hand van de getoonde melding onderstaande relevante stap:
    • Geen virussen of malware gevonden: klik op Volgende om door te gaan naar het volgende scherm.
    • Veiligheidsrisico's gevonden: klik op Alles oplossen om de schadelijke bestanden rechtstreeks naar Quarantaine te verplaatsen. Klik daarna op Volgende om naar het volgende scherm te gaan.
  3. Geavanceerde problemen: biedt een overzicht van potentiële beveiligingsproblemen die mogelijk kunnen worden verholpen door AVG Internet Security aan te schaffen. Klik op Alles oplossen als u geïnteresseerd bent in deze aanbieding. Klik anders op Nu overslaan om door te gaan naar het volgende scherm.
  4. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van de toepassing.

Er zijn ook andere scanbewerkingen beschikbaar, naast de optie om de scaninstellingen aan te passen. In het volgende artikel vindt u uitgebreide instructies voor het scannen van uw Mac:

Hoofdschilden

De volgende schilden zijn beschikbaar in AVG AntiVirus:

• Bestandsschild: scant programma's en op uw Mac opgeslagen bestanden in realtime op dreigingen, voordat ze worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt Bestandsschild dat het programma of bestand uw Mac infecteert.
  • Webschild: scant in real time de gegevens die worden overgedragen tijdens het browsen. Daarmee wordt voorkomen dat malware, bijvoorbeeld schadelijke scripts, wordt gedownload en uitgevoerd op uw Mac.
  • E-mailschild: scant e-mailbijlagen in real time voordat ze kunnen worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt E-mailschild dat het programma of bestand uw Mac infecteert.

Deze hoofdschilden worden standaard ingeschakeld als AVG AntiVirus installeert en alle machtigingen toestaat. Het is raadzaam alle schilden altijd ingeschakeld te laten, zodat uw Mac maximaal wordt beschermd.

Zo beheert u hoofdschilden:

1. Klik op de relevante tegel op het hoofdscherm van AVG AntiVirus:
    • Computer: Bestandsschild openen.
    • Web en e-mail: Webschild en E-mailschild openen.
  2. Verifieer de status van een hoofdschild door de schuifbalk boven de schildnaam te controleren:
    • Een groene schuifbalk (AAN) geeft aan dat het schild is ingeschakeld.
    • Een rode schuifbalk (UIT) geeft aan dat het schild is uitgeschakeld.
    Klik op de schuifregelaar in kwestie om een schild in- of uit te schakelen.
  3. Als u een schild uitschakelt, selecteer dan een tijdsduur.
  4. Typ het wachtwoord dat u gebruikt als u de Mac start en klik op OK.

De schuifbalk verandert om aan te geven dat het schild volgens uw voorkeuren is in- of uitgeschakeld.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie over het aanpassen van de instellingen voor hoofdschilden:

Quarantaine

Quarantaine is een beveiligde kluis voor gedetecteerde dreigingen. Wanneer er bij een scan door AVG AntiVirus een mogelijk schadelijk bestand wordt gedetecteerd, wordt dit automatisch in Quarantaine geplaatst als u in de waarschuwingsmelding op OK klikt of in scherm met de scanresultaten op Alles oplossen klikt.

Als er een bestand in de Quarantaine zit, zijn de volgende opties beschikbaar:

• Het bestand verwijderen
  • Zet het bestand terug op zijn oorspronkelijke locatie op de Mac
  • Stuur het bestand naar AVG Viruslab ter analyse

Klik op de tegel Computer op het hoofdscherm van de toepassing om bestanden te beheren die in Quarantaine staan en selecteer Openen op de tegel Quarantaine.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Quarantaine:

Instellingen beheren

Zo krijgt u toegang tot de instellingen in AVG AntiVirus:

1. Klik op MenuVoorkeuren.
  2. Selecteer een tabblad om de volgende instellingen te beheren:
    • Algemeen: instellingen aanpassen voor updates van de toepassing, het openen van voorkeuren en meldingen en deelnemen aan ons bètaprogramma.
    • Abonnement: de gegevens van uw huidige abonnement bekijken.
    • Privacy: toegang tot het AVG privacy- en productbeleid en de mogelijkheid om u af te melden voor het delen van gegevens over dreigingen en app-gebruik, of om aanbiedingen voor onze andere producten te bekijken. Klanten met AVG Internet Security kunnen zich daarnaast afmelden voor aanbiedingen voor onze andere producten.
    • Hoofdschilden: instellingen aanpassen en uitzonderingen toevoegen voor Bestandsschild, Webschild of E-mailschild.
    • Scans: instellingen aanpassen en uitzonderingen toevoegen voor een Slimme scan, een Grondige scan, een Gerichte scanbewerking en USB-/dvd-scan.
    • Netwerk inspecteren: klik op Nu upgraden om een abonnement op AVG Internet Security aan te schaffen en deze betaalde functie te gebruiken.
    • Ransomwareschild: klik op Nu upgraden om een abonnement op AVG Internet Security aan te schaffen en deze betaalde functie te gebruiken.
    • Meldingen: opgeven wanneer AVG u niet-essentiële meldingen stuurt.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie over het beheren en instellen van de hoofdschilden en scanbewerkingen: