AVG Internet Security en AVG AntiVirus Voor Mac – aan de slag

AVG Internet Security en AVG AntiVirus beschermen uw Mac in real time tegen virussen, malware, phishing en andere schadelijke dreigingen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u AVG AntiVirus (gratis versie) en AVG Internet Security (betaalde versie) op uw Mac gebruikt.

In dit artikel gaan we ervan uit dat de nieuwste versie van AVG AntiVirus of AVG Internet Security al zijn geïnstalleerd op uw Mac. Raadpleeg hieronder het artikel in kwestie voor uitgebreide installatie-instructies:

De gebruikersinterface openen

U kunt AVG AntiVirus of AVG Internet Security op een van de volgende manieren openen:

• Klik op het symbool AVG AntiVirus in de menubalk en selecteer Open AVG Internet Security of Open AVG AntiVirus.
  • Klik op Ga in de menubalk, selecteer Programma's en dubbelklik op het symbool AVG AntiVirus.

Alle functies zijn standaard ingeschakeld en de statusmelding U bent volledig beschermd (AVG Internet Security) of U hebt basisbescherming (AVG AntiVirus) wordt weergegeven. In het hoofdscherm ziet u ook wanneer er voor het laatst een Grondige scan is uitgevoerd en kunt u controleren of de Virusdefinities up-to-date zijn.

Als u de status U bent niet beschermd ziet, schakelt u handmatig de software-extensies van AVG en Volledige schijftoegang in. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide instructies:

Toegangsfuncties

U kunt de meeste toepassingsfuncties openen via de tegels in het hoofdscherm van de toepassing.

Basisbescherming

Basisbescherming omvat de volgende functies die beschikbaar zijn in AVG AntiVirus en in AVG Internet Security:

• Met Bestandsschild worden programma's en op uw Mac opgeslagen bestanden in real time gecontroleerd op schadelijke dreigingen voordat ze worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt Bestandsschild dat het programma of bestand uw Mac infecteert. Klik op de tegel Computer in het hoofdscherm van AVG om Bestandsschild te openen.
  • Webschild: scant in real time de gegevens die worden overgedragen tijdens het browsen. Daarmee wordt voorkomen dat malware, bijvoorbeeld schadelijke scripts, wordt gedownload en uitgevoerd op uw Mac. Klik op de tegel Web en e-mail in het hoofdscherm van AVG om Webschild te openen.
  • E-mailschild scant e-mailbijlagen in real time voordat ze kunnen worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt E-mailschild dat het programma of bestand uw Mac infecteert. Klik op de tegel Web en e-mail in het hoofdscherm van AVG om E-mailschild te openen.

Als u deze schildinstellingen wilt aanpassen, gaat u naar AVG AntiVirus of AVG Internet Security in de menubalk en selecteert u Voorkeuren...Schilden.

Volledige bescherming

Volledige bescherming bestaat uit de volgende functies die alleen beschikbaar zijn in een betaald AVG Internet Security-abonnement:

• Bescherming tegen ransomware voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Met deze functie worden uw mappen voor afbeeldingen en documenten automatisch beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen en bestandstypen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in uw mappen te wijzigen door toepassingen toe te voegen aan uw lijst met toegestane apps.
  • Phishing-net maakt gebruikt van onze clouddatabase om de nieuwste phishing-sites te herkennen, en spam, zwendelpogingen en schadelijke phishing-mail te blokkeren. Klik op de tegel Betaling in het hoofdscherm van AVG om Phishing-net te openen.
  • Schild tegen nepwebsites voorkomt dat u nepsites bezoekt, zodat u criminelen niet per ongeluk uw wachtwoord, creditcardnummer of andere persoonlijke gegevens geeft. Hierbij worden onze eigen beveiligde DNS-servers gebruikt om te voorkomen dat criminelen uw DNS-instellingen (Domain Name System) kapen. Zo kunt u ervan op aan dat u alleen op echte websites terechtkomt. Klik op de tegel Betaling in het hoofdscherm van AVG om Nepwebsiteschild te openen.

Alle functies van Basisbescherming worden automatisch ingeschakeld tijdens de installatie van AVG AntiVirus. De extra functies van Volledige bescherming worden ingeschakeld wanneer u AVG Internet Security activeert. Het is raadzaam alle functies altijd ingeschakeld te laten, zodat uw Mac maximaal wordt beschermd. Als u een functie wilt uitschakelen, klikt u op de groene schuifknop boven de functienaam, voert u uw systeembeheerdersgegevens in en klikt u op OK wanneer dat wordt gevraagd. De schuifknop wordt rood (UIT), wat aangeeft dat de functie is uitgeschakeld.

Bescherming tegen ransomware beheren

Bescherming tegen ransomware (beschikbaar in AVG Internet Security) wordt standaard ingeschakeld om de mappen Afbeeldingen en Documenten te beschermen. U kunt deze instellingen aanpassen om specifieke bestandstypen te beschermen, extra mappen toe te voegen aan uw lijst met Beschermde mappen of toepassingen toe te voegen aan uw lijst met Toegestane apps. Als u Bescherming tegen ransomware wilt openen, klikt u op de tegel Hackeraanvallen in het hoofdscherm van AVG en vervolgens op Openen op de tegel Bescherming tegen ransomware.

Beschermde bestandstypen aanpassen

1. Selecteer het tabblad Beschermde mappen en klik op Beschermde bestandstypen.
  2. Ga als volgt te werk om op te geven welke bestandstypen worden beschermd door Bescherming tegen ransomware.
  3. Als u meer bestandstypen wilt beschermen, typt u de bestandsextensie (bijvoorbeeld .html) in het tekstvak.
  4. Klik op Opslaan. Voer uw systeembeheerdersgegevens in en klik op OK.

De wijzigingen van de bestandstypen worden opgeslagen.

Beschermde mappen toevoegen

1. Selecteer het tabblad Beschermde mappen en klik op Map toevoegen.
  2. Selecteer een map en klik op Openen.
  3. Voer uw systeembeheerdersgegevens in en klik op OK.

De geselecteerde map wordt toegevoegd aan de lijst Beschermde mappen.

Toegestane apps toevoegen

1. Selecteer het tabblad Toegestane apps en klik op Een app toestaan.
  2. Selecteer een app en klik op Open.
  3. Voer uw systeembeheerdersgegevens in en klik op OK.

De geselecteerde app wordt toegevoegd aan de lijst Toegestane apps.

Uw Mac scannen

Er zijn drie typen scanbewerkingen in AVG AntiVirus en AVG Internet Security: Mac-scan, Grondige scan en Bestandsscan. U kunt ook een vooraf gedefinieerde scanbewerking plannen die u regelmatig en automatisch kunt laten uitvoeren. Klik op (drie puntjes) naast Scan Mac op het hoofdscherm van de toepassing.

Mac-scan is een uitgebreide scanbewerking van de belangrijkste mappen op uw Mac. Een Mac-scan uitvoeren:

1. Klik op Scannen op de tegel Mac-scan.
  2. Er verschijnt een voortgangsscherm terwijl AVG de scanbewerking uitvoert.
  3. Wanneer de scanbewerking voltooid is, klikt u op Oplossen naast een gedetecteerde dreiging om het bestand naar Quarantaine te verplaatsen. Of klik op Alles oplossen om alle gedetecteerde schadelijke bestanden naar Quarantaine te verplaatsen. Als er geen dreigingen zijn gevonden, klikt u op Sluiten om terug te keren naar het hoofdscherm van de toepassing.
U kunt een Mac-scan ook starten via het hoofdscherm van de toepassing door te klikken op Scan Mac. Als u de scanbewerking wilt annuleren, klikt u op Scan stoppen op het voortgangsscherm.

Als u deze scaninstellingen wilt aanpassen, klikt u op AVG AntiVirus of AVG Internet Security in de menubalk en selecteert u Voorkeuren...Scannen.

Grondige scan is een grondige scanbewerking van elk bestand op de harde schijf van uw Mac. Een grondige scan uitvoeren:

1. Klik op Scannen op de tegel Grondige scan.
  2. Er verschijnt een voortgangsscherm terwijl AVG de scanbewerking uitvoert.
  3. Wanneer de scanbewerking voltooid is, klikt u op Oplossen naast een gedetecteerde dreiging om het bestand naar Quarantaine te verplaatsen. Of klik op Alles oplossen om alle gedetecteerde schadelijke bestanden naar Quarantaine te verplaatsen. Als er geen dreigingen zijn gevonden, klikt u op Sluiten om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG.
Een grondige scan duurt gewoonlijk aanzienlijk langer dan een Mac-scan of bestandsscan vanwege de grote hoeveelheid bestanden die moet worden geanalyseerd.

Als u uw scaninstellingen wilt aanpassen, gaat u naar AVG AntiVirus of AVG Internet Security in de menubalk en selecteert u Voorkeuren...Scannen.

Bestandsscan geeft u de mogelijkheid aan te geven welke bestanden en mappen op uw Mac moeten worden gescand. Een bestandsscan uitvoeren:

1. Klik op Scannen op de tegel Bestandsscan.
  2. Selecteer de bestanden die u wilt scannen en klik op Open.
  3. Er verschijnt een voortgangsscherm terwijl AVG de scanbewerking uitvoert.
  4. Wanneer de scanbewerking voltooid is, klikt u op Oplossen naast een gedetecteerde dreiging om het bestand naar Quarantaine te verplaatsen. Of klik op Alles oplossen om alle gedetecteerde schadelijke bestanden naar Quarantaine te verplaatsen. Als er geen dreigingen zijn gevonden, klikt u op Sluiten om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG.

Als u deze scaninstellingen wilt aanpassen, klikt u op AVG AntiVirus of AVG Internet Security in de menubalk en selecteert u Voorkeuren...Scannen.

Met de functie Plan aangepaste scanbewerkingkunt u vooraf gedefinieerde scanbewerkingen plannen die u regelmatig en automatisch kunt laten uitvoeren volgens de door u opgegeven instellingen. U stelt als volgt een aangepaste scanbewerking in:

1. Klik op Scan plannen op de tegel Plan aangepaste scanbewerking.
  2. Geef de scanbewerking een naam en pas daarna de volgende parameters aan uw voorkeuren aan:
    • Type scan: klik op de pijl-omlaag en selecteer Mac-scan, Grondige scan, of Bestandsscan.
    • Frequentie: klik op de pijl-omlaag en selecteer Eenmalig, Dagelijks, Wekelijks, of Maandelijks.
    • Datum: selecteer een datum om de scanbewerking op te laten uitvoeren.
      • Eenmalig: klik op het agendasymbool en selecteer een datum.
      • Wekelijks: klik op de pijl-omlaag en selecteer een dag.
      • Maandelijks: klik in het tekstvak en selecteer een datum.
    • Starttijd: klik in het tijdvak en gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag op het toetsenbord om de door u gewenste starttijd voor de scanbewerking in te stellen.
  3. Als u Bestandsscan hebt geselecteerd, klikt u op Map toevoegen en selecteert u de gewenste map.
  4. Geef de door u gewenste scaninstellingen op door onderstaande opties in- of uit te schakelen:
    • Scan archieven: omvat gecomprimeerde bestandstypen als .zip, .rar en andere uitvoerbare bestanden. Door deze bestandstypen mee te nemen, duurt het scannen langer.
    • Scan externe stations en gedeelde mappen: neem ook externe stations die zijn verbonden met uw Mac en gedeelde bestanden op uw netwerk mee in de scanbewerking.
    • Scannen op mogelijk ongewenste toepassingen (PUA's): scan op potentieel ongewenste toepassingen zoals spyware en adware die stiekem met andere toepassingen mee zijn gedownload op uw Mac.
    • Scan back-ups van Time Machine: neem ook back-ups van Time Machine mee in uw geplande scanbewerking. Time Machine is de ingebouwde back-upfunctie van uw Mac.
    Het externe opslagapparaat dat wordt gebruikt voor uw Time Machine-back-ups moet zijn aangesloten op uw Mac wanneer de geplande scanbewerking wordt uitgevoerd.
    • Scan tijdens gebruik van batterij: de geplande scanbewerking wordt ook uitgevoerd als uw Mac niet is aangesloten op het lichtnet.
    • Schakel uw Mac in voor de scan: de geplande scanbewerking wordt ook uitgevoerd als uw Mac zich in de slaapstand bevindt. Zo nodig heft AVG de slaapstand van uw Mac op om de geplande scanbewerking uit te voeren.
  5. Klik op Opslaan om uw instellingen te bevestigen.

De scanbewerking wordt volgens het door u opgegeven schema uitgevoerd. Op het scherm Scanopties wordt een overzicht weergegeven van de parameters. Als u de scanbewerking wilt bewerken of verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven de scandetails, klikt u op (drie puntjes) en selecteert u Bewerk scan of Verwijder scan.

Bestanden in Quarantaine beheren

Wanneer Bestandsschild een door u gedownload bestand detecteert als een dreiging, verschijnt er een waarschuwing met de melding dat het bestand naar Quarantaine is verplaatst. Klik op OK om de waarschuwing te sluiten of op Details bekijken om meer informatie over de gedetecteerde dreiging te bekijken.

Bestanden in Quarantaine beheren:

1. Klik op het hoofdscherm van de toepassing op de tegel Computer.
  2. Klik op Openen op de tegel Quarantaine.
  3. Schakel het aankruisvak in naast elk bestand dat u wilt beheren of kies Alle items selecteren.
  4. Kies een actie voor het geselecteerde bestand of de geselecteerde bestanden:
    • Herstellen: het bestand wordt naar zijn oorspronkelijke locatie verplaatst zodat het weer toegankelijk is.
    • Zet terug naar...: het bestand wordt verplaatst naar de door u opgegeven locatie.
    • Verwijderen: hiermee verwijdert u het bestand blijvend van uw Mac.
  5. Als u Zet terug naar... hebt geselecteerd, selecteert u de locatie waarnaar u het bestand wilt verplaatsen en klikt u op Open.
  6. Voer als u daarom wordt gevraagd uw systeembeheerdersgegevens in en klik op OK om toestemming te geven voor de actie.
  7. Als u Verwijderen hebt geselecteerd, klikt u op Verwijderen om te bevestigen dat de bestanden permanent worden verwijderd van uw Mac.
  8. Wanneer u alle bestanden hebt afgehandeld, klikt u op Sluiten.

Uitzonderingen instellen

U kunt een uitzondering instellen voor Bestandsschild, Webschild of E-mailschild om specifieke bestanden, mappen of servers uit te sluiten van een scanbewerking voor deze schilden.

1. Klik links in de menubalk op AVG AntiVirus of AVG Internet Security en selecteer Voorkeuren... in het contextmenu.
  2. Klik op het tabblad Uitzonderingen en selecteer een schild in het menu links.
  3. Klik op het slotje linksonder in het venster, voer uw systeembeheerdersgegevens in en klik op OK om toestemming te geven voor de wijzigingen.
  4. Klik op het plusteken (+) onder aan de tabel.
  5. Kies de optie in kwestie:
    • Bestandsschild: navigeer naar het bestand dat of de map die u wilt uitsluiten en klik op Openen.
    • Web- en E-mailschild: typ de naam van de server die u wilt uitsluiten, selecteer de service in het uitvouwmenu en klik op Voeg toe.

De uitzondering wordt ingesteld. Als u een bestand of server wilt verwijderen uit Uitzonderingen, klikt u op het slotje linksonder in het venster, voert uw systeembeheerdersgegevens in en klikt op OK om toestemming te geven voor de wijzigingen. Selecteer vervolgens de uitzondering die u wilt verwijderen en klik op het minteken (- ).

Koppelen aan uw AVG-account

Met een AVG-account kunt u uw abonnementen en producten van AVG moeiteloos beheren. AVG AntiVirus of AVG Internet Security koppelen aan een AVG-account:

1. Klik rechtsboven op het scherm van de toepassing op Aanmelden.
  2. Klik op Meld u aan bij bestaand account om u aan te melden als u al een AVG-account hebt. Of klik op Maak een account om een nieuw AVG-account te maken.
  3. Voer de aanmeldingsgegevens voor het AVG-account in en klik op Log in.

Wanneer AVG is gekoppeld aan een AVG-account, verschijnt de tekst Verbonden rechtsboven op het toepassingsscherm.

• AVG AntiVirus 19.x voor Mac