AVG TuneUp Premium voor Mac – aan de slag

AVG TuneUp Premium is een optimalisatieprogramma voor de Mac waarmee prestatieproblemen en onnodige items worden gedetecteerd om schijfruimte vrij te maken en de snelheid van uw systeem te verbeteren.

In dit artikel gaan we ervan uit dat AVG TuneUp Premium al op uw Mac is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide instructies:

AVG TuneUp Premium openen

Open de gebruikersinterface van AVG TuneUp Premium op een van de volgende manieren:

• Klik op het symbool AVG TuneUp Premium in de menubalk en selecteer Open AVG TuneUp Premium.
  • Klik op Ga in de menubalk, selecteer Programma's en dubbelklik op het symbool AVG TuneUp.
AVG TuneUp Premium heeft op Apple macOS 10.14.x (Mojave) en hoger Volledige schijftoegang nodig om uw harde schijf en systeemmappen te scannen op rommel. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies over het inschakelen van Volledige schijftoegang:

Schijfruimte vrijmaken

Met de optie Ruim rommel op wordt uw Mac gescand op onnodige bestanden en kunt u aangeven welke bestanden moeten worden verwijderd om schijfruimte vrij te maken. Ga als volgt te werk om een scanbewerking te starten en bestanden te verwijderen:

1. Klik op Scannen onder Ruim rommel op op het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.
  2. Gebruik de vervolgkeuzelijst bij Aanbevolen selectie linksonder aan het scherm om bestanden te selecteren voor het opschonen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Aanbevolen selectie: hiermee worden alleen bestandscategorieën geselecteerd die u veilig kunt opschonen zonder verlies van cruciale gegevens.
    • Selecteer alles: alle bestandscategorieën in de lijst worden geselecteerd. U kunt vervolgens handmatig de selectie opheffen van bestandscategorieën die u niet wilt opschonen.
    • Maak selectie ongedaan: de selectie van alle bestandscategorieën in de lijst wordt opgeheven. U kunt vervolgens handmatig het selectievakje inschakelen bij de bestandscategorieën die u wilt opschonen.
  3. Nadat u de bestanden hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Opruimen.
  4. Voer als daarom wordt gevraagd de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheerder in en klik op OK.
  5. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.

Dubbele bestanden verwijderen

Met de optie Zoek dubbele items kunt u uw Mac op dubbele bestanden scannen. Ga als volgt te werk om een scanbewerking te starten en dubbele bestanden te verwijderen:

1. Klik op Scannen onder Zoek dubbele items op het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.
  2. Selecteer de locatie(s) die u wilt scannen op dubbele bestanden. Klik op Voeg toe, en selecteer een map of station om extra mappen of externe stations toe te voegen.
  3. Klik op Scannen.
  4. Klik na afloop van de scanbewerking op Geef dubbele bestanden weer.
  5. Gebruik de vervolgkeuzelijst bij Niets geselecteerd linksonder aan het scherm om de bestanden te selecteren die u wilt verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Maak selectie ongedaan: hiermee heft u de selectie van alle bestanden op en kunt u items die u wilt verwijderen handmatig selecteren. Plaats een vinkje bij elk bestand dat u wilt verwijderen. Nadat u een bestand hebt geselecteerd, verandert Maak selectie ongedaan in Aangepaste selectie.
    • Behoud nieuwste: hiermee selecteert u automatisch de oudste versie van elk bestand dat moet worden verwijderd.
    • Behoud oudste: hiermee selecteert u automatisch de nieuwste versie van elk bestand dat moet worden verwijderd.
  6. Nadat u de bestanden hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Opruimen.
  7. Voer als daarom wordt gevraagd de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheerder in en klik op OK.
  8. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.

Slechte of vergelijkbare foto's vinden

Met de optie Zoek foto's zoekt u op uw Mac naar foto's die bijvoorbeeld wazig of slecht belicht zijn. Voer de volgende stappen uit om een scanbewerking te starten en slechte of vergelijkbare foto's te controleren:

1. Klik op Zoek onder Zoek foto's op het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.
  2. Selecteer de locatie(s) die u wilt scannen op foto's. Klik op Voeg toe en selecteer een map, station of foto om extra mappen, externe stations of specifieke foto's toe te voegen.
  3. Klik op Scannen.
  4. Klik nadat de scan is voltooid op Controleren onder Foto's van slechte kwaliteit of Soortgelijke foto's om slechte of vergelijkbare foto's die AVG TuneUp Premium heeft gevonden te bekijken.
  5. Klik op OK om het pop-upbericht te verwijderen.
  6. Gebruik de vervolgkeuzelijst bij Aanbevolen linksonder aan het scherm om de bestanden te selecteren die u wilt verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Aanbevolen: hiermee selecteert u de foto's die door AVG TuneUp Premium worden aangeraden te verwijderen.
    • Maak selectie ongedaan: hiermee heft u de selectie van alle foto's op en kunt u foto's die u wilt verwijderen handmatig selecteren. Plaats een vinkje bij elke foto die u wilt verwijderen. Nadat u een foto hebt geselecteerd, verandert Maak selectie ongedaan in Aangepaste selectie.
  7. Nadat u de foto's hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Verwijder.
  8. Klik op Verwijder om de verwijdering van de geselecteerde bestanden te bevestigen.
  9. Klik op Controleren en herhaal de stappen 5-8 om door te gaan met het controleren en verwijderen van foto's.
  10. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.

Apps verwijderen die u niet meer gebruikt

Met de optie Verwijder apps kunt u eenvoudig toepassingen die u niet meer gebruikt zoeken en verwijderen om uw Mac opgeruimd te houden en ruimte vrij te maken. Voer deze stappen uit om apps te verwijderen die u niet meer gebruikt:

1. Klik op Toon onder Verwijder apps op het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.
  2. Tik op het selectievakje naast een app om deze te selecteren. U kunt de lijst met apps ook filteren op de categorieën Ongebruikte apps en Groot in het linkerdeelvenster.
  3. Nadat u de bestanden hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Verwijder.
  4. Klik op Verwijder om de verwijdering van de geselecteerde apps van uw Mac te bevestigen.
  5. Voer als daarom wordt gevraagd de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheerder in en klik op OK.
  6. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp Premium.

Voorkeuren beheren

U kunt AVG TuneUp Premium aanpassen door de standaardscaninstellingen voor de opties Ruim rommel op en Zoek dubbele items te wijzigen, of door op te geven welke meldingen en waarschuwingen u wilt ontvangen van AVG TuneUp Premium. Ga als volgt te werken om de instellingen van AVG TuneUp Premium aan te passen:

1. Zorg ervoor dat AVG TuneUp Premium open en actief is en klik links in de menubalk op AVG TuneUpVoorkeuren.
  2. Selecteer het tabblad Scannen om de standaardinstellingen Ruim rommel op en Spoor duplicaten op aan te passen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Ruim rommel op:
      • Scan map Downloads: hiermee wordt de map Downloads opgenomen in de scan voor het opruimen van rommel.
      • Scan externe schijven: hiermee worden eventuele externe stations die zijn aangesloten op uw Mac opgenomen in de scan voor het opruimen van rommel.
      • Scan systeemcache en logbestanden: hiermee worden uw systeemcachebestanden en logboekbestanden opgenomen in de scan voor het opruimen van rommel.
      • Schoon lege mappen op: hiermee worden lege mappen gezocht om te verwijderen in de scan voor het opruimen van rommel.
    • Spoor duplicaten op:
      • Negeer verborgen bestanden: hiermee kunt u bestanden uitsluiten van de scan Vindt dubbele items.
      • Verplaats dubbele bestanden naar prullenmand: dubbele bestanden worden verplaatst naar de prullenmand en kunnen worden teruggezet totdat de prullenmand wordt geleegd.
      • Zoek naar dubbele bestanden die groter zijn dan: Klik op de vervolgkeuzelijst om de minimumgrootte te bepalen van bestanden die AVG TuneUp Premium zoekt tijdens de scan Vindt dubbele items.
  3. Selecteer het tabblad Waarschuwingen om op te geven wanneer AVG TuneUp Premium u een melding geeft over de hoeveelheid ongewenste bestanden die is aangetroffen op uw Mac. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Schakel waarschuwing in: AVG TuneUp Premium geeft een melding weer wanneer zich een bepaalde hoeveelheid ongewenste bestanden heeft opgehoopt in uw Mac of als uw vrije schijfruimte kleiner is dan de opgegeven hoeveelheid.
    • Waarschuw me wanneer er meer rommel is dan: geef aan hoeveel ongewenste bestanden AVG TuneUp Premium moet vinden op uw Mac voordat u een melding krijgt.
    • Waarschuw me wanneer er minder vrije schuifruimte is dan: geef aan wanneer AVG TuneUp u een melding geeft over de resterende schijfruimte.
    • Bied aan de app volledig te verwijderen bij verplaatsing naar de prullenmand: AVG TuneUp Premium biedt aan toepassingsbestanden te zoeken en te verwijderen die op uw Mac kunnen zijn achtergebleven nadat u een toepassing naar de prullenmand hebt verplaatst.