AVG Verbeterde firewall – veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Verbeterde firewall?

Verbeterde firewall controleert al het netwerkverkeer tussen uw pc en de buitenwereld om u te beschermen tegen ongeoorloofde communicatie en indringers. Deze functie is zo ontworpen dat u zo min mogelijk hoeft te doen. Het enige wat u hoeft te doen om beschermd te blijven, is ervoor zorgen dat Verbeterde firewall geactiveerd blijft.

Hoe kan ik Firewall in- of uitschakelen?

Om ervoor te zorgen dat u volledig wordt beschermd, is Verbeterde firewall standaard ingeschakeld. Het is raadzaam Verbeterde firewall altijd ingeschakeld te laten, tenzij u de functie tijdelijk moet uitschakelen om een probleem te kunnen oplossen.

Zo schakelt u Verbeterde firewall tijdelijk uit:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Web en e-mail op het hoofdscherm van de toepassing.
  2. Klik op Open boven Verbeterde firewall.
  3. Klik op de groene schuifregelaar (AAN) en selecteer een tijdsduur waarmee u aangeeft hoelang u wilt dat Verbeterde firewall uitgeschakeld is.
  4. Klik ter bevestiging op OK, stoppen.

De schuifregelaar is rood (UIT) en Verbeterde firewall wordt voor de geselecteerde tijdsduur uitgeschakeld. Als u Firewall handmatig wilt inschakelen, voert u stap 1-2 hierboven uit en klikt u vervolgens op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.

Wat gebeurt er wanneer ik verbinding maak met een nieuw netwerk?

Telkens wanneer u verbinding maakt met een nieuw netwerk, herkent Verbeterde firewall automatisch of het netwerk privé of openbaar is en worden de onderstaande relevante instellingen toegepast:

• Voor privénetwerken (bijvoorbeeld een thuis- of bedrijfsnetwerk) is een laag beveiligingsniveau toereikend. Deze netwerken worden automatisch gemarkeerd als Vertrouwd. Telkens wanneer u verbinding maakt met een vertrouwd netwerk, staat Verbeterde firewall alle communicatie in het netwerk toe en wordt een laag beveiligingsniveau toegepast voor een betere verbinding.
  • Openbare netwerken (bijvoorbeeld in een café of luchthaven) vormen een groter beveiligingsrisico. Deze netwerken worden automatisch gemarkeerd als Niet-vertrouwd. Telkens wanneer u verbinding maakt met een niet-vertrouwd netwerk, blokkeert Verbeterde firewall alle inkomende communicatie en past het een hoger beveiligingsniveau toe om uw privacy en veiligheid te waarborgen.

Indien nodig kunt u via Web en e-mailVerbeterde firewallNetwerken wijzigen of een netwerk vertrouwd of niet-vertrouwd is. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Is Verbeterde firewall ook onderdeel van AVG AntiVirus FREE?

Ja. Vanaf toepassingsversie 21.10 en nieuwer zijn de basisfuncties van Verbeterde firewall beschikbaar in alle AVG AntiVirus-producten. De volgende functies van Verbeterde firewall zijn alleen beschikbaar als u een betaald abonnement op AVG Internet Security hebt:

• Bescherming tegen lekken
  • Poortscanmeldingen
  • Meldingen voor ARP-spoofing

Raadpleeg het gedeelte Betaalde functies voor meer informatie over deze functies.

Functies

Hoe gebruik ik het tabblad Netwerken?

Het tabblad Netwerken is beschikbaar via Web en e-mailVerbeterde firewallNetwerken.

In dit gedeelte staan alle netwerken waar u eerder verbinding mee hebt gemaakt. De volgende opties zijn beschikbaar voor elk netwerk:

• Klik op Instellingen weergeven en geef aan of het een vertrouwd of niet-vertrouwd netwerk is.
  • Houd de muisaanwijzer boven het netwerkdeelvenster en klik op het pictogram Netwerkgegevens weergeven voor technische informatie over het netwerk.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het tabblad Netwerken:

Hoe gebruik ik het tabblad Apps?

Het tabblad Apps is beschikbaar via Web en e-mailVerbeterde firewallApps.

In dit scherm staan alle apps die op uw pc staan en gebruikmaken van uw internetverbinding. De volgende opties zijn beschikbaar voor elke app:

• Klik op Blokkeren naast een app om ervoor te zorgen dat Verbeterde firewall altijd voorkomt dat deze app verbinding maakt met internet of andere netwerken.
  • Houd de muisaanwijzer boven het deelvenster voor de app en klik op Meer weergeven (drie puntjes) om uit de volgende opties te kiezen:
    • Modus Vragen inschakelen: deze optie zorgt ervoor dat u wordt gevraagd om elke verbindingspoging van deze app handmatig toe te staan of te weigeren.
    • App-gegevens weergeven: hiermee geeft u de basisgegevens van deze app weer.
    • App-regels weergeven: hiermee opent u de geavanceerde toepassingsregels voor deze app.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het tabblad Apps:

Hoe gebruik ik het tabblad Logboeken?

Het tabblad Logboeken is beschikbaar via Web en e-mailVerbeterde firewallLogboeken.

In dit scherm worden uw recente Verbeterde firewall-activiteiten weergegeven. In de vervolgkeuzelijst kunt u het type activiteit kiezen dat u wilt bekijken. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Geblokkeerde apps
  • Geblokkeerde apparaten
  • Toegepaste regels

U kunt ook een tijdsperiode opgeven (bijvoorbeeld Afgelopen uur).

Wanneer u met een Vertrouwd netwerk bent verbonden, worden de meeste apps en apparaten toegestaan omdat er minder Verbeterde firewall-beperkingen gelden. Wanneer u met een Niet-vertrouwd netwerk bent verbonden, worden er meer apps en apparaten geblokkeerd omdat het beschermingsniveau hoger is. Als een app of apparaat wordt geblokkeerd terwijl u met een vertrouwd netwerk bent verbonden, heeft Verbeterde firewall een verdachte communicatiepoging gedetecteerd en geblokkeerd. U hoeft zelf niets te doen.

Betaalde functies

Wat is Bescherming tegen lekken?

Met Bescherming tegen lekken geniet u van een hogere bescherming in openbare netwerken doordat wordt voorkomen dat mogelijk gevoelige informatie van uw pc naar het netwerk lekt, zoals uw inloggegevens, computernaam en e-mailadres.

Het is raadzaam Bescherming tegen lekken in te schakelen wanneer u verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk (bijvoorbeeld in een luchthaven of café). Ga naar Web en e-mailVerbeterde firewallPremium om deze functie in te schakelen. Controleer of de schuifregelaar onder Bescherming tegen lekken op groen (AAN) staat.

Wat is Poortscanmeldingen?

Wanneer Poortscanmeldingen is ingeschakeld, wordt u via Verbeterde firewall gewaarschuwd als hackers of malware uw pc op open poorten proberen te scannen.

Het is raadzaam Poortscanmeldingen te allen tijde ingeschakeld te laten. Ga naar Web en e-mailVerbeterde firewallPremium om deze functie in te schakelen. Controleer of de schuifregelaar onder Poortscanmeldingen op groen (AAN) staat.

Ook wanneer Poortscanmeldingen is ingeschakeld, is de functie nooit actief wanneer u verbinding hebt met een vertrouwd netwerk. Veel beveiligingsoplossingen voor thuisgebruik moeten namelijk om legitieme redenen op open poorten kunnen scannen. Met Wifi inspecteren van AVG AntiVirus worden bijvoorbeeld de pc's in uw netwerk gescand op open poorten om u op de hoogte te houden van eventuele kwetsbaarheden.

Wanneer Poortscanmeldingen is ingeschakeld, wordt de functie alleen automatisch geactiveerd wanneer u verbinding maakt met een niet-vertrouwd netwerk. Hierdoor bent u beschermd en worden vaak voorkomende, mogelijk opdringerige vals-positieve waarschuwingen vermeden.

Wat gebeurt er wanneer Poortscanmeldingen een dreiging detecteert?

Als Poortscanmeldingen een dreiging detecteert, ontvangt u een melding van AVG dat het netwerk mogelijk onveilig is. In het dialoogvenster dat wordt geopend, kunt u een van de onderstaande acties kiezen:

• Netwerkverbinding verbreken en dit netwerk blokkeren (aanbevolen): de verbinding met het huidige netwerk wordt onmiddellijk verbroken en alle toekomstige verbindingen met het netwerk worden geblokkeerd. Het bericht Geblokkeerd wordt naast dit netwerk weergegeven in het scherm Netwerken. Selecteer Instellingen weergevenOntgrendelen om de blokkering van het netwerk op te heffen.
  • Verbonden blijven maar het verdachte apparaat blokkeren: u blijft verbonden met het netwerk, maar het apparaat dat wordt gebruikt om uw poorten te scannen wordt geblokkeerd. Hierdoor kunt u internet blijven gebruiken. Dit wordt echter afgeraden, omdat er extra dreigingen in het netwerk aanwezig kunnen zijn. U kunt geblokkeerde apparaten beheren via MenuInstellingenBasisbeschermingVerbeterde firewallGeblokkeerde apparaten.
  • Deze mogelijke dreiging negeren – ik vertrouw dit netwerk: er wordt geen actie ondernomen. Het is niet raadzaam deze optie te selecteren, tenzij u zeker weet dat het netwerk veilig is.

Wat is Meldingen voor ARP-spoofing?

Wanneer Meldingen voor ARP-spoofing is ingeschakeld, wordt u via Verbeterde firewall gewaarschuwd voor aanvallen met behulp van ARP-spoofing.

Bij ARP-spoofing misbruikt een aanvaller het ARP (Address Resolution Protocol) om de apparaten in een netwerk te laten communiceren met een extern apparaat dat in handen is van de aanvaller. Hierdoor kan de aanvaller uw netwerkverkeer onderscheppen, met inbegrip van privéberichten, betalingsgegevens en inloggegevens.

Het is raadzaam Meldingen voor ARP-spoofing te allen tijde ingeschakeld te laten. Ga naar Web en e-mailVerbeterde firewallPremium om deze functie in te schakelen. Controleer of de schuifregelaar onder Meldingen voor ARP-spoofing op groen (AAN) staat.

Ook wanneer Meldingen voor ARP-spoofing is ingeschakeld, is de functie nooit actief wanneer u verbinding hebt met een vertrouwd netwerk. Dit heeft als reden dat veel beveiligingsoplossingen voor thuisnetwerken om legitieme redenen ARP-spoofing moeten toepassen.

Wanneer ARP-spoofing is ingeschakeld, wordt dit automatisch geactiveerd wanneer u verbinding maakt met een niet-vertrouwd netwerk. Hierdoor bent u beschermd en worden vaak voorkomende, mogelijk opdringerige vals-positieve waarschuwingen vermeden.

Wat gebeurt er wanneer Meldingen voor ARP-spoofing een dreiging detecteert?

Als Meldingen voor ARP-spoofing een dreiging detecteert, ontvangt u een melding van AVG dat het netwerk mogelijk onveilig is. In het dialoogvenster dat wordt geopend, kunt u een van de onderstaande acties kiezen:

• Netwerkverbinding verbreken en dit netwerk blokkeren (aanbevolen): de verbinding met het huidige netwerk wordt onmiddellijk verbroken en alle toekomstige verbindingen met het netwerk worden geblokkeerd. Het bericht Geblokkeerd wordt naast dit netwerk weergegeven in het scherm Netwerken. Selecteer Instellingen weergevenOntgrendelen om de blokkering van het netwerk op te heffen.
  • Verbonden blijven maar het verdachte apparaat blokkeren: u blijft verbonden met het netwerk, maar het externe apparaat dat uw netwerkverkeer onderschept wordt geblokkeerd. Hierdoor kunt u internet blijven gebruiken. Dit wordt echter afgeraden, omdat er extra dreigingen in het netwerk aanwezig kunnen zijn. U kunt geblokkeerde apparaten beheren via MenuInstellingenBasisbeschermingVerbeterde firewallGeblokkeerde apparaten.
  • Deze mogelijke dreiging negeren – ik vertrouw dit netwerk: er wordt geen actie ondernomen. Het is niet raadzaam deze optie te selecteren, tenzij u zeker weet dat het netwerk veilig is.

Geavanceerde instellingen

Hoe kan ik de regels opgeven die in Verbeterde firewall worden toegepast op nieuwe apps?

Ga als volgt te werk om de regels op te geven die in Verbeterde firewall moeten worden toegepast op nieuwe apps waar nog geen toepassingsregels aan zijn toegewezen:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Web en e-mail op het hoofdscherm van de toepassing.
  2. Klik op Instellingen (het symbool in de vorm van een tandwiel) rechtsboven op het scherm.
  3. Klik op BasisbeschermingVerbeterde firewall in het linkerdeelvenster.
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst onder Hoe moet Firewall omgaan met nieuwe apps? een van de onderstaande opties:
    • Slimme modus (de aanbevolen standaardoptie): in Verbeterde firewall worden automatisch regels gemaakt en toegepast op basis van de betrouwbaarheid van de app.
    • Blokkeren: alle verbindingspogingen van nieuwe apps worden geblokkeerd met Verbeterde firewall.
    • Sta toe: alle verbindingspogingen van nieuwe apps worden toegestaan met Verbeterde firewall.
    • Vragen: u wordt gevraagd om verbindingspogingen van nieuwe apps handmatig toe te staan of te weigeren.

Wat zijn toepassingsregels?

In Verbeterde firewall worden Toepassingsregels ingesteld wanneer een toepassing of proces voor de eerste keer wordt gestart. Deze regels bepalen hoe Verbeterde firewall zich tegenover toepassingen en processen gedraagt wanneer verbinding wordt gemaakt met internet of met een ander netwerk. Gevorderde gebruikers kunnen voor elke afzonderlijke app toegestane verbindingen instellen om aan te geven hoe strikt Verbeterde firewall inkomende en uitgaande communicatie bewaakt.

Het is echter raadzaam de toepassingsregels alleen aan te passen als dat echt nodig is. In de meeste gevallen worden in Verbeterde firewall optimale regels ingesteld zonder dat uw inbreng daarbij vereist is.

Ga als volgt te werk om toepassingsregels te configureren:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Web en e-mail op het hoofdscherm van de toepassing.
  2. Klik op Instellingen (het symbool in de vorm van een tandwiel) rechtsboven op het scherm.
  3. Klik op BasisbeschermingVerbeterde firewall in het linkerdeelvenster.
  4. Selecteer Firewallregels weergeven.
  5. Selecteer het tabblad Toepassingsregels.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het gebruik van het scherm Toepassingsregels:

Wat zijn netwerkregels?

Aan de hand van Netwerkregels (voorheen Pakketregels) kunt u bepalen of netwerkverkeer wordt toegestaan of geblokkeerd op basis van de informatie in de netwerkpakketten. In deze informatie kunnen netwerkprotocollen, IP-bron- of IP-doeladressen en lokale en externe poorten zijn opgenomen. Gevorderde gebruikers kunnen deze regels beheren of nieuwe regels maken.

Het is echter raadzaam de netwerkregels alleen aan te passen als dat echt nodig is. In de meeste gevallen worden in Verbeterde firewall optimale regels ingesteld zonder dat uw inbreng daarbij vereist is.

Ga als volgt te werk om netwerkregels te configureren:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Web en e-mail op het hoofdscherm van de toepassing.
  2. Klik op Instellingen (het symbool in de vorm van een tandwiel) rechtsboven op het scherm.
  3. Klik op BasisbeschermingVerbeterde firewall in het linkerdeelvenster.
  4. Selecteer Firewallregels weergeven.
  5. Selecteer het tabblad Netwerkregels.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het gebruik van het scherm Netwerkregels:

Wat zijn basisregels?

Basisregels (voorheen Systeemregels) zijn Verbeterde firewall-regels waarmee het netwerkverkeer wordt beheerd voor de meest algemene verbindingstypen die betrekking hebben op bepaalde systeemcapaciteiten.

Het is echter raadzaam de basisregels alleen aan te passen als dat echt nodig is. In de meeste gevallen worden in Verbeterde firewall optimale regels ingesteld zonder dat uw inbreng daarbij vereist is.

Ga als volgt te werk om basisregels te configureren:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Web en e-mail op het hoofdscherm van de toepassing.
  2. Klik op Instellingen (het symbool in de vorm van een tandwiel) rechtsboven op het scherm.
  3. Klik op BasisbeschermingVerbeterde firewall in het linkerdeelvenster.
  4. Selecteer Firewallregels weergeven.
  5. Selecteer het tabblad Basisregels.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het gebruik van het scherm Basisregels:

• AVG Internet Security 21.x voor Windows
  • AVG AntiVirus FREE 21.x voor Windows
  • Microsoft Windows 11 Home / Pro / Enterprise / Education
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit