Webcambescherming – veelgestelde vragen

Wat is Webcambescherming?

Webcambescherming, beschikbaar in AVG Internet Security, voorkomt dat toepassingen en malware zich zonder uw toestemming toegang verschaffen tot de webcam op uw pc. Wanneer Webcambescherming is ingeschakeld, kunnen er met niet-vertrouwde toepassingen geen beelden, video of audio worden vastgelegd en kan deze informatie op uw pc niet naar buiten worden verzonden.

Om te bepalen welke toepassingen wel en welke niet worden vertrouwd analyseren de reputatieservices van AVG de toepassing op basis van verschillende factoren, waaronder het aantal gebruikers dat de toepassing heeft geïnstalleerd en de certificatiegegevens van de toepassing. Daarnaast kunt u aanpassen hoe Webcambescherming omgaat met toepassingen door in het instellingenscherm van Webcambescherming de gewenste instelling te configureren.

Hoe kom ik aan Webcambescherming?

Webcambescherming maakt deel uit van AVG Internet Security. U opent de functie door AVG Internet Security te openen en te klikken op de tegel Persoonlijke gegevens op het hoofdscherm.

Hoe gebruik ik Webcambescherming?

1. Open AVG Internet Security en selecteer de tegel Persoonlijke gegevens.
  2. Controleer of de functie is ingeschakeld. Als de functie niet is ingeschakeld, klikt u op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.
  3. U kunt de werking van Webcambescherming aanpassen door te klikken op Instellingen rechtsboven (het tandwielpictogram).

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het gebruik van Webcambescherming:

Hoe pas ik de werking van Webcambescherming aan?

Als u wilt aangeven hoe Webcambescherming omgaat met toepassingen die proberen toegang te krijgen tot uw webcam of microfoon, gaat u als volgt te werk:

1. Open AVG Internet Security en selecteer de tegel Persoonlijke gegevens.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen (het tandwielpictogram).
  3. Vink het vakje naast Mijn microfoon afschermen aan om microfoonbescherming in te schakelen.
    Microfoonbescherming is alleen beschikbaar op Windows 10 of hoger.
  4. Selecteer een van de volgende modusopties om de gevoeligheid van Webcambescherming in te stellen:
    • Slimme modus (standaard geselecteerd): Vertrouwde toepassingen hebben automatisch toegang tot uw webcam en microfoon. Als een niet-vertrouwde toepassing toegang probeert te krijgen tot uw webcam of microfoon, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u de toepassing toestemming wilt geven of deze wilt blokkeren. Nadat u een optie hebt gekozen, verschijnt de toepassing op het scherm Geblokkeerde en toegestane apps. Daarop kunt u de status bekijken en aanvullende acties selecteren.
    • Strenge modus: Telkens wanneer een willekeurige toepassing toegang probeert te krijgen tot uw webcam of microfoon, verschijnt er een melding. Vervolgens kunt u bepalen of u de toepassing wilt blokkeren of toestaan. Nadat u een optie hebt gekozen, verschijnt de toepassing op het scherm Geblokkeerde en toegestane apps. Daarop kunt u de status bekijken en aanvullende acties selecteren. U kunt de meldingen uitschakelen door op Geen herinneringen van Webcambescherming meer weergeven te tikken.
    • Toegang tot webcam en microfoon blokkeren: Telkens wanneer een willekeurige toepassing toegang probeert te krijgen tot uw webcam of microfoon, wordt deze automatisch geblokkeerd. U kunt de meldingen uitschakelen door op Geen herinneringen van Webcambescherming meer weergeven te tikken.

Hoe beheer ik geblokkeerde en toegestane toepassingen?

Wanneer Webcambescherming is ingesteld op Slimme modus of Strenge modus, ontvangt u een melding wanneer toepassingen proberen toegang te krijgen tot de webcam of microfoon op uw computer. Wanneer u een actie selecteert (Blokkeren of Toestaan) in het meldingsvenster, verschijnt de status van de toepassing in het scherm Geblokkeerde/toegestane apps. Voer deze stappen uit om Instellingen te openen en geblokkeerde en toegestane toepassingen te beheren:

Klik op + App blokkeren of + App toestaan om een toepassing aan een van de lijsten toe te voegen. Als u een website van de lijst wilt verwijderen, klikt u op Meer opties (drie puntjes) naast de rij in kwestie en selecteert u Verwijderen.

In het volgende artikel vindt u meer informatie over het scherm Geblokkeerde en toegestane apps:

Wat kan ik doen als ik te veel meldingen ontvang van Webcambescherming?

Als u te veel meldingen van Webcambescherming ontvangt waarin u wordt gevraagd toepassingen te blokkeren of toe te staan, controleert u of de werking van Webcambescherming is ingesteld op Slimme modus. Als Webcambescherming is ingesteld op Strenge modus, verschijnt er telkens een melding van AVG wanneer een willekeurige toepassing toegang probeert te krijgen tot de webcam of microfoon op uw pc.

Wat kan ik doen als de webcam op mijn computer niet meer reageert?

Als uw webcam na installatie van AVG Internet Security niet meer werkt, controleert u of de werking van Webcambescherming is ingesteld op Slimme modus of Strenge modus. Als Toegang tot webcam en microfoon blokkeren is geselecteerd, blokkeert Webcambescherming de toegang tot de webcam en microfoon op uw pc voor alle toepassingen.

• AVG Internet Security 23.x voor Windows-pc
  • Microsoft Windows 11 Home / Pro / Enterprise / Education
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit