AVG AntiVirus voor Android – veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is AVG AntiVirus voor Android?

AVG AntiVirus voor Android is een beveiligings-app waarmee u mobiele apparaten kunt beschermen tegen ongewenste phishing-, malware- en spywareactiviteiten, en schadelijke virussen zoals Trojaanse paarden. Daarnaast kunt u met de ingebouwde functie Anti-Theft uw apparaat in geval van verlies of diefstal opsporen op een kaart met behulp van ons online volgsysteem voor mobiele apparaten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van gps en andere methoden voor driehoeksmetingen.

Hoe beschermt AVG AntiVirus mijn Android-apparaat?

AVG AntiVirus beschermt uw Android-apparaat tegen bekende malware en dreigingen, en controleert inkomende en uitgaande gegevens volgens uw voorkeuren. Wij proberen uw apparaat zo goed mogelijk te beschermen tegen alle denkbare dreigingen, maar geen enkele oplossing is 100% waterdicht.

Zoals het is geval is bij alle producten op de Android-markt, gelden ook voor deze app bepaalde beperkingen die samenhangen met de versie van het besturingssysteem die op het apparaat wordt uitgevoerd. De app biedt geen bescherming tegen exploits die zijn gericht op specifieke zwakke punten in de OS-kernel, de netwerkstack en andere basisonderdelen van het systeem. Wij nemen onze rol in de beveiligingssector echter zeer ernstig en werken voortdurend samen met Android-leveranciers om toekomstige oplossingen te ontwikkelen die het risico op aanvallen zoveel mogelijk beperken.

In welk opzicht verschilt AVG AntiVirus voor Android van AVG AntiVirus voor desktopcomputers?

De optie Scannen en de schilden in AVG AntiVirus voor Android maken gebruik van andere definities dan die in onze antivirussoftware voor pc's worden gebruikt. De app is afgestemd op mobiele apparaten en daarom zijn de definities specifiek voor malware die het op mobiele platforms heeft voorzien. Op die manier wordt voorkomen dat uw apparaat wordt overbelast door onze pc-antivirusengine, die een database raadpleegt waarin zich enorme hoeveelheden malwaregegevens bevinden die niet relevant zijn voor uw mobiele apparaat.

Hoeveel batterijvermogen verbruikt AVG AntiVirus voor Android?

AVG AntiVirus voor Android is zo ontworpen dat de batterij zo min mogelijk wordt belast. Tests op meerdere apparaten tonen aan dat de services van deze app doorgaans minder dan 5% van het batterijvermogen gebruiken (ter vergelijking: de Launcher gebruikt wel 15% en Gmail ongeveer 8%.) AVG AntiVirus kan maximaal 20% van het batterijverbruik voor zijn rekening nemen bij maximale belasting van de processor (ongeveer 30-60 seconden).

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor AVG AntiVirus?

• Google Android 6.0 (Marshmallow, API 23) of nieuwer.
  • Internetverbinding voor het downloaden, activeren en onderhouden van app-updates.

AVG AntiVirus ondersteunt Android-telefoons en -tablets. De app is compatibel met alle ARM Android-apparaten. Alle leveranciers en fabrikanten brengen echter kleine wijzigingen aan in hun apparaten. Het kan dus zijn dat sommige functies anders of helemaal niet werken. AVG kan geen ondersteuning bieden voor alle aanpassingen van het besturingssysteem door leveranciers. Mocht u echter compatibiliteitsproblemen met uw Android-apparaat ondervinden, dan horen wij dat graag van u.

Als u een aangepast ROM gebruikt, kan het zijn dat de app anders werkt dan verwacht. Eventuele feedback over dit probleem kunt u sturen naar de ondersteuning van AVG.

AVG AntiVirus wordt niet ondersteund door en kan niet worden geïnstalleerd of uitgevoerd op of in:
  • Apparaten met Google Android 5.1 (Lollipop, API 22) of lager. Als u een oudere versie van AVG AntiVirus op die systemen gebruikt, kunt u echter nog wel updates voor de virusdatabase ontvangen.
  • Symbian, iOS, Microsoft Windows Phone/Mobile, Bada, WebOS of andere mobiele besturingssystemen dan Android. Deze app werkt niet op iPhones of iPads.

Hoe kan ik AVG AntiVirus downloaden en in Android installeren?

1. Tik op uw Android-apparaat op onderstaande knop om de productpagina van AVG AntiVirus voor Android te openen in de Google Play Store. Ga naar Google Play Store
  2. Tik op Installeren om de app te downloaden en te installeren. Wanneer de installatie is voltooid, tikt u op Openen om AVG AntiVirus te openen.
  3. Tik op Aan de slag.
  4. Selecteer een van de volgende opties:
    • Gratis versie gebruiken: tik op BasisversieGratis doorgaan.
    • Aankoop: tik op Nu upgraden, selecteer het gewenste abonnement en volg daarna de instructies op het scherm om de aankoop te voltooien.
    • Activeren: als u voor installatie een AVG AntiVirus-abonnement hebt aangeschaft, tikt u op Nu upgradenOpties (drie puntjes) ▸ U hebt het product al gekocht?. Selecteer vervolgens de optie in kwestie om uw betaalde abonnement te activeren. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

AVG AntiVirus is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide installatie-instructies:

Abonneren en activeren

Wat zijn de voordelen van een AVG AntiVirus Pro-abonnement?

AVG AntiVirus Pro is de betaalde versie van de app. Met een Pro-abonnement profiteert u van de volgende betaalde functies:

• Advertenties verwijderen: advertenties van derden verwijderen uit AVG AntiVirus.
  • Appvergrendeling: de toegang tot uw apps beschermen met een pincode.
  • Anti-Theft: extra opties waarmee u uw apparaat in geval van verlies of diefstal kunt beschermen.
    • Cameraval: een foto van de dief maken wanneer er een onjuiste pincode wordt ingevoerd.
    • Audio opnemen: de omgeving van de telefoon op elk gewenst moment ongemerkt vastleggen.
    • Laatste bekende locatie: er wordt een locatiemelding naar uw AVG-account gestuurd wanneer de batterij van uw apparaat bijna leeg is.
    • Pincodebeveiliging: uw apparaat wordt vergrendeld en er gaat een alarm af na 8 mislukte ontgrendelpogingen.
  • Fotokluis: veilige opslag voor een onbeperkt aantal foto's.
  • Directe ondersteuning van AVG: prioriteit krijgen bij ondersteuningsaanvragen.

Welke functies zitten er in de andere betaalde versies van AVG AntiVirus voor Android?

Naast AVG AntiVirus PRO voor Android bieden we de volgende betaalde producten:

AVG Mobile Pro Plus is alleen beschikbaar als upgrade van AVG Cleaner voor Android.

Hoe kan ik een betaalde versie van AVG AntiVirus kopen?

1. Tik rechtsboven op het hoofdscherm van de app op Upgraden.
  2. Selecteer het gewenste product en tik op Nu upgraden.
  3. Voltooi de transactie aan de hand van de instructies op het scherm.

Zodra de transactie is voltooid, wordt uw abonnement automatisch geactiveerd op het apparaat dat u hebt gebruikt voor de aankoop. Uw betaalde abonnement geldt op alle apparaten die aan uw Google-account zijn gekoppeld en waarop AVG AntiVirus is geïnstalleerd.

Welke betaalde versies u kunt aanschaffen, is afhankelijk van uw regio en van bepaalde wettelijke beperkingen. Het is mogelijk dat u alleen bepaalde of alle abonnementspakketten ziet die worden aangeboden door AVG.

Is mijn abonnement op AVG AntiVirus PRO ook geldig voor andere betaalde apps van AVG?

Nee. Als u AVG AntiVirus Pro aanschaft, is uw abonnement alleen geldig voor deze app. AVG Mobile Pro Plus en AVG Mobile Ultimate omvatten ook een abonnement voor andere betaalde Android-apps van AVG.

Wat gebeurt er als ik mijn huidige abonnement upgrade naar een ander abonnement?

Wanneer u een upgrade uitvoert van de ene betaalde versie van AVG AntiVirus naar een andere (bijvoorbeeld van AVG AntiVirus Pro naar AVG Mobile Ultimate), berekent Google Play Store automatisch het ongebruikte restant van uw oorspronkelijke abonnement. Ter compensatie voor dat ongebruikte gedeelte krijgt u tijdelijk gratis toegang tot het nieuwe betaalde product. Dat betekent dat u niet meteen hoeft te betalen wanneer u uw nieuwe betaalde abonnement activeert. De duur van uw gratis toegangsperiode is afhankelijk van het ongebruikte restant van uw oorspronkelijke abonnement. Wanneer de gratis toegangsperiode afloopt, gaat uw nieuwe betaalde abonnement automatisch in en ontvangt u een factuur voor het door u gekozen abonnement (1 jaar of 1 maand). De datum van de eerste betaling wordt weergegeven tijdens het upgraden van het abonnement.

Hoe kan ik mijn AVG AntiVirus-abonnement gaan gebruiken op een ander Android-apparaat?

Wanneer u een betaalde versie van AVG AntiVirus koopt via Google Play Store, wordt uw abonnement automatisch geactiveerd op het Android-apparaat dat u hebt gebruikt om de aankoop te doen. Uw abonnement op een nieuw Android-apparaat gebruiken:

1. Meld u op het nieuwe apparaat aan bij Google Play Store met het Google-account dat u hebt gebruikt om AVG AntiVirus te kopen.
  2. Download en installeer de nieuwste versie van AVG AntiVirus vanuit Google Play Store en installeer deze.
  3. Na de installatie opent u AVG AntiVirus en tikt u op Aan de slagNu upgraden.
  4. Tik op Opties (drie puntjes) rechtsboven en selecteer U hebt het product al gekocht?Herstellen via Google Play.

AVG AntiVirus haalt uw abonnement automatisch op bij Google Play Store en activeert het.

Als u uw betaalde versie van AVG AntiVirus niet via Google Play Store hebt aangeschaft, moet u uw abonnement activeren met een geldige activeringscode of door u bij de app aan te melden met de aanmeldingsgegevens voor uw AVG-account. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Hoe zeg ik een betaald AVG AntiVirus-abonnement op?

Als u AVG AntiVirus van uw Android-apparaat verwijdert, wordt uw abonnement niet automatisch opgezegd. U blijft betalen voor het abonnement totdat u het opzegt. Als u een abonnement wilt opzeggen, moet u zorgen dat u bent aangemeld bij Google Play Store met het Google-account dat is gebruikt om het abonnement te kopen. Voer daarna de volgende stappen uit:

1. Tik op het beginscherm van uw apparaat op het pictogram Google Play Store om de winkel te openen.
  2. Selecteer Menu (drie lijntjes) ▸ Abonnementen.
  3. Tik op het abonnement dat u wilt opzeggen en selecteer Abonnement opzeggen.

Google Play Store bevestigt dat het abonnement is geannuleerd. Uw geannuleerde abonnement wordt beëindigd aan het einde van de huidige factureringscyclus.

Als u uw betaalde versie van AVG AntiVirus niet via Google Play Store hebt aangeschaft, moet u het abonnement opzeggen via uw AVG-account. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Wat moet ik doen als AVG AntiVirus mijn betaalde abonnement niet detecteert?

Heel soms kan AVG AntiVirus geen geldig abonnement voor u vinden en wordt het bericht Abonnement niet gevonden weergegeven wanneer u uw abonnement probeert te herstellen. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies over het oplossen van dat probleem:

Functies

Wat houdt Scannen in?

Met de knop Scannen op het hoofdscherm van de app kunt u een scanbewerking uitvoeren op alle apps die zijn geïnstalleerd op uw apparaat en wordt u geïnformeerd over beveiligingsrisico's die worden veroorzaakt door wijzigingen in de standaardinstellingen van Android.

AVG AntiVirus scant nieuwe geïnstalleerde apps automatisch wanneer ze voor het eerst worden gestart. Als er malware op uw apparaat wordt gevonden, biedt AVG AntiVirus aan de app of het bestand te verwijderen. Als de app of het bestand ten onrechte is aangemerkt als malware, kunt u de fout-positieve detectie rechtstreeks melden bij AVG Viruslab.

Als u automatische scans wilt plannen, gaat u naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenBeschermingGeplande scanbewerking. Controleer of de schuifregelaar bovenin het scherm groen is (Aan), tik op Scantijd om een specifiek tijdstip in te stellen om de scanbewerking uit te voeren en selecteer Scandagen door de vakjes te selecteren naast de dagen waarop u de scan automatisch wilt uitvoeren.

Wat houdt RAM optimaliseren in?

Tik op de tegel RAM optimaliseren om apps op uw apparaat af te sluiten die op de achtergrond worden uitgevoerd. Daarmee voorkomt u dat apps uw apparaat vertragen en uw batterij leegtrekken. Na voltooiing van deze bewerking wordt informatie over de hoeveelheid vrijgemaakte ruimte en het aantal afgesloten apps weergegeven.

Wat is Ongewenste bestanden opschonen?

Wanneer u op het hoofdscherm van de app op de tegel Overbodige bestanden verwijderen tikt, voert AVG AntiVirus een analyse uit van uw apparaat en wordt aangegeven hoeveel opslagruimte wordt ingenomen door ongewenste bestanden. U kunt de verschillende typen ongewenste bestanden op uw apparaat bekijken door op de tegel Veilig opschonen te tikken. Schakel items die u niet wilt laten opschonen uit en maak vervolgens ruimte vrij op uw apparaat door op Opruimen te tikken.

Met de functie Opschonen schoont u drie typen bestanden op:

• Tijdelijke app-bestanden: tijdelijke gegevens die zonder nadelige invloed op de werking van de app kunnen worden verwijderd.
  • Advertentiecache: gegevens in mappen waarin advertentienetwerken de benodigde bronnen opslaan.
  • Gebruikte installatiebestanden: APK-bestanden die zijn gebruikt door andere bronnen dan Google Play.

Als u nog meer ruimte wilt vrijmaken, installeert u de app AVG Cleaner rechtstreeks via het scherm Veilig opschonen, waarop de resultaten worden weergegeven.

Wat houdt Wifi scannen/Wifi-beveiliging in?

Met de tegel Wifi scannen op het hoofdscherm van de app kunt u uw netwerk scannen op problemen met de router, versleuteling, wifi en verbindingen. Wanneer deze actie is voltooid, geeft de app aan of het netwerk waarmee u verbinding hebt veilig is. Eventuele gedetecteerde problemen worden beschreven en u krijgt instructies over hoe u ze kunt oplossen. Na het scan verandert de tegel Wifi scannen in Snelheid controleren. U kunt de functie Wifi scannen ook openen via Menu (drie lijntjes) ▸ Wifi-beveiliging of door te tikken op de knop Scannen op het hoofdscherm van de app.

Wat houdt Snelheid controleren/Wifi-snelheid in?

Zodra het wifi-netwerk waarmee u bent verbonden gescand is op problemen met behulp van Wifi scannen, verandert de tegel Wifi scannen in Snelheid controleren. Wanneer u op Snelheid controleren tikt, meet en beoordeelt de app de huidige download- en uploadsnelheid van uw netwerk. Deze functie is ook toegankelijk via Menu (drie lijntjes) ▸ Wifi-snelheid.

Wat houdt App-inzicht in?

Met App-info kunt u gebruiksgegevens bekijken over de apps op uw apparaat en over dataverbruik, en u kunt zien welke machtigingen vereist zijn voor al uw geïnstalleerde apps. U opent App-inzicht door naar Menu (drie lijntjes) ▸ App-info te gaan.

Selecteer een tabblad boven aan het scherm:

• Gebruik: u krijgt te zien hoeveel tijd u besteedt in elke app.
  • Data: hiermee staat u AVG AntiVirus toe om uw dataverbruik te helpen beheren om extra kosten te voorkomen.
  • Machtigingen: u krijgt te zien welke apps op uw apparaat de meeste machtigingen vereisen. Boven aan de lijst staan de apps met de meeste machtigingen. Wanneer u op een app tikt, worden de specifieke machtigingen weergegeven die zijn vereist voor de app. Bij niet-systeem-apps kunt u tikken op Verwijderen om de app definitief van uw apparaat te verwijderen. Het is niet mogelijk om systeem-apps te verwijderen, maar u kunt op Schakel uit tikken om te voorkomen dat een systeem-app op de achtergrond wordt uitgevoerd en apparaatgeheugen verbruikt.

Hoe kan AVG AntiVirus mij helpen met het beheren van mijn dataverbruik?

U kunt AVG AntiVirus zo instellen dat uw dataverbruik wordt gecontroleerd en u wordt geholpen met het vermijden van extra kosten, doordat er een melding wordt weergegeven wanneer u de limiet bereikt. Zo stelt u meldingen voor datagebruik in:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ App-info.
  2. Selecteer het tabblad Data.
  3. Tik op Aan de slag
  4. Geef de volgende gegevens op:
    • Wat is uw datalimiet?: hiermee stelt u de grootte van uw databundel in.
    • Cyclus opnieuw starten op dag van de maand: hiermee selecteert u de dag van de maand waarop uw dataverbruik opnieuw wordt ingesteld.
  5. Op basis van die informatie berekent AVG AntiVirus uw Aanbevolen dagelijkse limiet. Tik op Traceren starten.
  6. Controleer op het scherm van App-inzicht of Data is geselecteerd en klik op Waarschuwingen dataverbruik.
  7. Geef op wanneer AVG AntiVirus u op de hoogte moet brengen van uw dataverbruik.

AVG AntiVirus stuurt u nu meldingen over uw dataverbruik volgens uw voorkeuren.

Wat houdt Klembord opschonen in?

Met Klembord opschonen kunt u het klembord wissen om mogelijke privacylekken te voorkomen. Als u Klembord opschonen niet wilt gebruiken, kunt u de functie uitschakelen via Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenMeldingen en waarschuwingenRealtimebescherming. Tik op de schuifregelaar naast Melding van Klembord opschonen. Deze verandert dan in grijs (UIT).

Wat houdt App-vergrendeling in?

Appvergrendeling is een premiumfunctie in AVG AntiVirus Pro waarmee u uw vertrouwelijke apps kunt beveiligen met een pincode of patroon. Als u uw apparaat kunt ontgrendelen met behulp van een vingerafdruk, kunt u deze optie ook gebruiken voor App-vergrendeling. Deze functie inschakelen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ Appvergrendeling.
  2. Als u App-vergrendeling voor het eerst gebruikt, tikt u op Nu configureren.
  3. Volg als u daarom wordt gevraagd de instructies op het scherm voor Nieuwe pincode instellen en Noodzakelijke machtigingen verlenen. U kunt ook een veegpatroon of uw vingerafdruk instellen om uw apparaat te ontgrendelen.
  4. Tik op App-vergrendeling activeren.
  5. Als u een app wilt beschermen, klikt u op de bijbehorende schuifregelaar om deze op groen (AAN) te zetten. Vergrendelde apps worden weergegeven onder Vergrendelde apps. Ontgrendelde apps worden weergegeven onder Vergrendeling aanbevolen of Ontgrendelde apps.

Zodra App-vergrendeling is ingeschakeld, kunt u de instellingen ervan wijzigen door rechtsboven op het hoofdscherm van App-vergrendeling op het pictogram Meer opties (drie puntjes) te tikken en Instellingen te selecteren. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Selecteer Pincode en patroon om een pincode in te stellen of uw pincode te wijzigen, een patroon in te stellen of om in te stellen dat u uw vingerafdruk wilt gebruiken voor het ontgrendelen.
  • Selecteer Time-out voor App-vergrendeling om aan te geven wanneer apps moeten worden vergrendeld.

App-vergrendeling is nu geconfigureerd en klaar voor gebruik. Als u de functie wilt uitschakelen, tikt u boven in het hoofdscherm van App-vergrendeling op de schuifregelaar om die op Uit te zetten.

Wat houdt Anti-Theft in?

Anti-Theft beschermt uw persoonlijke mobiele gegevens en helpt u met het terugvinden van een verloren of gestolen apparaat door u de mogelijkheid te bieden het apparaat op afstand te bedienen via uw AVG Account.

Voordat u een apparaat op afstand kunt bedienen, moet Anti-Theft ingeschakeld zijn op uw apparaat. Het is niet mogelijk om Anti-Theft in te schakelen als u geen toegang hebt tot uw apparaat. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies voor het inschakelen van Anti-Theft:

Als Anti-Theft is ingeschakeld, kunt u de instellingen ervan wijzigen via Menu (drie lijntjes) ▸ Anti-Theft. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Wanneer u upgradet naar een betaalde versie van AVG AntiVirus, kunt u van de volgende extra functies gebruiken:

• Cameraval: maakt een foto van de dief wanneer er een onjuiste pincode wordt ingevoerd.
  • Audio opnemen: legt de omgeving van de telefoon op elk gewenst moment ongemerkt vast.
  • Laatst bekende locatie: stuurt een locatiemelding naar uw AVG-account wanneer de batterij van uw apparaat bijna leeg is.
  • Pincodebeveiliging: uw apparaat wordt vergrendeld en er gaat een alarm af na 8 mislukte ontgrendelpogingen.

Wat houdt Fotokluis in?

Met behulp van Fotokluis kunt u de toegang tot uw foto's beveiligen met een pincode. De foto's die naar Fotokluis worden verplaatst, worden versleuteld en verborgen. U kunt Fotokluis openen via Menu (drie lijntjes) ▸ Fotokluis. Als u een foto wilt toevoegen aan Fotokluis tikt u rechtsonder op het scherm op het +-teken en selecteert u een van de volgende opties:

• Oude kluis herstellen: deze optie verschijnt als u AVG AntiVirus hebt verwijderd terwijl er zich nog foto's in uw Fotokluis bevonden en de app vervolgens opnieuw hebt geïnstalleerd. Wanneer u deze optie selecteert worden foto's uit de vorige kluis automatisch toegevoegd aan uw nieuwe kluis.
  • Nieuwe foto maken: hiermee kunt u foto's maken en deze rechtstreeks toevoegen aan Fotokluis.
    1. Maak een foto met uw camera.
    2. Tik op OK om de foto in de kluis te plaatsen of tik op Opnieuw proberen om de foto opnieuw te maken.
  • Importeren uit galerij: hiermee kunt u foto's selecteren uit uw bestaande galerij en ze toevoegen aan Fotokluis.
    1. Plaats een vinkje bij de foto('s) die u wilt beschermen.
    2. Tik op Nu verbergen.

Als u foto's wilt verwijderen uit Fotokluis, tikt u op de foto('s) en vervolgens op het bijbehorende pictogram boven aan het scherm:

• Pictogram Exporteren: hiermee exporteert u foto's terug naar de oorspronkelijke locatie en maakt u deze zichtbaar voor anderen.
  • Pictogram Prullenbak: hiermee verwijdert u een foto uit de kluis en van de oorspronkelijke locatie. U kunt deze actie niet ongedaan maken.

Als u uw pincode bent vergeten:

1. Wanneer u wordt gevraagd om uw pincode in te voeren, tikt u rechtsboven op het pictogram (drie puntjes) en selecteert u Pincode opnieuw instellen.
  2. Volg de instructies op het scherm om uw pincode opnieuw in te stellen met behulp van de aanmeldingsgegevens van Google Account.

In de gratis versie van AVG AntiVirus kunt u maximaal 10 foto's beschermen. Als u een onbeperkt aantal foto's wilt beveiligen, voert u een upgrade uit naar een betaalde versie van AVG AntiVirus.

Waarom is de functie Firewall verwijderd uit AVG AntiVirus voor Android?

De functie Firewall in AVG AntiVirus voor Android is voor zijn werking afhankelijk van de toegang tot diverse systeemfuncties waarvoor rootmachtigingen zijn vereist. Vanwege het geringe gebruik van de functie Firewall en de risico's bij het gebruik van een geroot apparaat, hebben we Firewall verwijderd uit AVG AntiVirus voor Android versie 6.27 en hoger. Alle regels die eerder zijn ingesteld in Firewall worden automatisch verwijderd wanneer u uw product bijwerkt naar AVG AntiVirus voor Android versie 6.27 of hoger.

AVG raadt rooten af. Een geroot apparaat is over het algemeen minder veilig en gebruikers die ervoor kiezen hun apparaat te rooten worden blootgesteld aan grotere risico's.

Rooten is een proces waarmee Android-gebruikers speciale controle over hun apparaat kunnen verkrijgen (de zogenaamde roottoegang) in het Android-systeem. Wanneer roottoegang is ingeschakeld op een apparaat, kan de gebruiker de beperkingen omzeilen die mobiele providers en fabrikanten hebben ingesteld. Daardoor is het mogelijk om systeemtoepassingen en -instellingen te wijzigen of te vervangen, en gespecialiseerde apps uit te voeren waarvoor beheerdersbevoegdheden vereist zijn.

Wat houdt Oproepen blokkeren in?

Als gevolg van wijzigingen in de richtlijnen van het Beleidscentrum voor ontwikkelaars van Google Play en het Android-beleid, is de functie Oproepen blokkeren niet meer beschikbaar in AVG AntiVirus versie 6.30 en nieuwer of op apparaten met Android 9 en nieuwer. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Met Oproepblokkering kunt u oproepen blokkeren van nummers die op de zwarte lijst zijn gezet. Op de zwarte lijst kunt u oproepen zetten die afkomstig zijn van:

• Alle onbekende nummers.
  • Alle verborgen nummers.
  • Een gekozen contactpersoon in uw lijst met contactpersonen.
  • Een gekozen nummer dat u handmatig in de app hebt ingevoerd.

U opent Oproepen blokkeren door naar Menu (drie lijntjes) ▸ Oproepblokkering te gaan. Wanneer een oproep wordt geblokkeerd, wordt deze automatisch omgeleid naar voicemail.

U kunt een overzicht weergeven van de oproepen die zijn geblokkeerd door in het menu Oproepblokkering op Geschiedenis te tikken.

Wat houdt Energie besparen in?

Energie besparen is niet beschikbaar in AVG AntiVirus versie 6.30 en nieuwer.

Met Energie besparen kunt u een reeks instellingen aanpassen waarmee u mogelijk het batterijverbruik van uw apparaat kunt verlagen. Open Energie besparen via Menu (drie lijntjes) ▸ Energie besparen. Selecteer Energie besparen activeren om Energie besparen in te schakelen. Tik op Instellingen voor Energie besparen om in te stellen hoe uw apparaat reageert wanneer Energie besparen wordt ingeschakeld. U kunt ook de standaardconfiguratie gebruiken.

VPN-bescherming

Wat is VPN-bescherming?

Met de functie VPN-verbinding kunt u via de beveiligde VPN-servers van AVG met behulp van een versleutelde tunnel verbinding met internet maken om uw onlineactiviteiten te beschermen tegen pottenkijkers en luistervinken. VPN in AVG AntiVirus voor Android biedt:

• Bescherming: Wanneer veel mensen verbinding maken met hetzelfde openbare netwerk kunnen aanvallers gevoelige informatie buitmaken, zoals aanmeldingsgegevens en wachtwoorden. Een versleutelde VPN-verbinding biedt doeltreffende bescherming tegen dergelijke aanvallen.
  • Anonimisering: veel mensen beschikken over een breedbandverbinding met een vast IP-adres dat kan worden getraceerd wanneer ze privacygevoelige sites bezoeken. Bij gebruik van een VPN-verbinding wordt de browsersessie doeltreffend geanonimiseerd. Het IP-adres dat de externe server ziet, is het adres van de VPN-server, niet dat van de gebruiker.
  • Toegang tot inhoud overal ter wereld: wanneer u bent verbonden met een VPN-server op een andere locatie, hebt u toegang tot inhoud waarvoor in uw eigen regio mogelijk beperkingen gelden. Hierdoor kunt u onbelemmerd browsen, zelfs in landen met internetcensuur.

Wat is het verschil tussen de functie VPN in AVG AntiVirus voor Android en de app AVG Secure VPN?

Zowel met de functie VPN-bescherming in AVG AntiVirus voor Android als met de app AVG Secure VPN kunt u verbinding met internet maken via de beveiligde VPN-servers van AVG om uw persoonlijke gegevens te beschermen en uw onlineactiviteiten in feite anoniem te maken. Wanneer u verbinding maakt met onze VPN-servers via de functie VPN-bescherming in AVG AntiVirus voor Android, kunt u kiezen uit dezelfde lijst met serverlocaties als die beschikbaar is in AVG Secure VPN.

De app AVG Secure VPN bevat een aantal geavanceerde instellingen die niet beschikbaar zijn in AVG AntiVirus voor Android, waaronder Maak automatisch verbinding en Split Tunneling. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

In dit artikel leest u hoe u de functie VPN-bescherming kunt gebruiken in AVG AntiVirus voor Android zonder AVG Mobile Ultimate. Met die abonnementen kunt u de functie VPN-bescherming of AVG Secure VPN gebruiken.

Hoe kan ik de VPN-functie toevoegen aan AVG AntiVirus voor Android?

De VPN-functie in AVG AntiVirus is beschikbaar voor Android-apparaten met een abonnement op AVG Mobile Ultimate.

Kan ik mijn abonnement op AVG Secure VPN gebruiken om de VPN-functie in AVG AntiVirus voor Android te activeren?

Nee, in dit geval blijft u AVG Secure VPN als zelfstandige app gebruiken. U kunt de activeringscode van een abonnement op AVG Mobile Ultimate wel gebruiken om de VPN-functie in AVG AntiVirus of AVG Secure VPN te activeren (voor gebruik op maximaal 5 apparaten tegelijk).

Instellingen

Hoe kan ik de meldingen wijzigen die worden weergegeven in AVG AntiVirus?

Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenMeldingen en waarschuwingen. Er zijn diverse soorten meldingen en waarschuwingen:

• Realtimebescherming
    • Doorlopende melding: biedt volledige bescherming door te voorkomen dat AVG AntiVirus door Android gestopt als dat op de achtergrond wordt uitgevoerd. Daarnaast zorgt het er voor dat App-vergrendeling naar behoren werkt.
    • Melding van Klembord opschonen: als u inhoud naar het klembord hebt gekopieerd, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u die inhoud wilt wissen om privacylekken te voorkomen.
    • Melding in verband met privacygevoelige app: wanneer er een vertrouwelijke app is geïnstalleerd, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u de toegang tot de gevoelige app wilt beveiligen met App-vergrendeling.
    • Melding van App-installatieschild: er verschijnt een melding waarin wordt aangegeven of de app die u momenteel installeert of bijwerkt, veilig is.
    • Pop-upvenster bij voltooiing scanbewerking: er verschijnt een pop-upbericht met de mededeling dat de scanbewerking is voltooid en de resultaten kunnen worden weergegeven.
    • Waarschuwing batterij bijna leeg: er verschijnt een melding met de vraag of u de optie Laatste bekende locatie wilt inschakelen, zodat u uw telefoon kunt opsporen wanneer de batterij leeg is of zelfs wanneer uw telefoon is uitgeschakeld. Laatste bekende locatie is een instelling van de functie Anti-Theft.
    • Gevoelige inhoud gevonden: wanneer er vertrouwelijke webinhoud wordt weergegeven, verschijnt er een melding met het advies een VPN te gebruiken.
    • Melding over beveiligingsstatistieken: er verschijnt een melding wanneer uw maandelijkse beveiligingsstatistieken beschikbaar zijn om te zien hoe u bent beschermd.
  • Prestaties
    • Meldingen over stoppen van apps: er verschijnt een melding over op de achtergrond actieve apps waarin wordt aangeboden deze af te sluiten. Dit is gekoppeld aan de tegel RAM optimaliseren op het hoofdscherm van de app.
    • Veilig opschonen: wanneer er meer dan 50 MB aan overbodige bestanden is gevonden op uw apparaat, verschijnt er een melding met het advies uw apparaat op te schonen.
  • Wifi-netwerken
    • Dialoogvenster over onbekend netwerk: wanneer u verbinding maakt met een onbekend netwerk, verschijnt er een melding waarin wordt aangeboden de beveiliging te controleren, de snelheid te testen en de verbinding te beveiligen.
    • Beveiligingsscan: er verschijnt een melding waarin wordt aangeboden uw netwerk op beveiligingsproblemen te controleren.
    • Snelheidstest: er verschijnt een melding waarin wordt aangeboden de snelheid van uw verbinding te controleren.
    • Automatisch onbekende netwerken scannen: nieuwe wifi-netwerken worden automatisch gescand op beveiligingsrisico's.
  • Waarschuwingen dataverbruik
    • Bereik cyclusgebruik: er verschijnt een melding wanneer uw dataverbruik een door u ingesteld percentage bereikt.
    • Cycluslimiet is bereikt: er verschijnt een melding wanneer uw datacycluslimiet is bereikt.
    • Dagelijkse limiet is bereikt: er verschijnt een melding wanneer uw dagelijkse datalimiet is bereikt.
    • Altijd dataverbruik in meldingen weergeven: hiermee worden steeds meldingen weergegeven over het dataverbruik.

Hoe kan ik de doorlopende melding uitschakelen of aanpassen?

De doorlopende melding waarborgt de volledige bescherming van uw apparaat door te verhinderen dat Android AVG AntiVirus-processen uitschakelt. Op apparaten met Android 8.0 of hoger is het niet mogelijk de doorlopende melding uit te schakelen. De melding kan wel worden beperkt of geconfigureerd voor zo weinig mogelijk onderbrekingen via de apparaatinstellingen. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Hoe kan ik mijn beschermingsinstellingen aanpassen?

Met de onderdelen van Bescherming in AVG AntiVirus kunt u uw apparaat controleren, scanbewerkingen uitvoeren op verdachte activiteiten en beschermen tegen malware en virussen.

Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenBescherming om toegang te krijgen tot de volgende opties:

• Geplande scanbewerking: hiermee kunt u een schema instellen voor scanbewerkingen. Selecteer een dag van de week en een tijdstip. De app scant uw apparaat dan automatisch.
  • Genegeerde problemen: hiermee geeft u een lijst weer van genegeerde problemen als u deze na de scanbewerking niet hebt gerepareerd.
  • Appinstallatieschild: hiermee kunt u apps na installatie scannen.
  • Bestandsschild: hiermee kunt u uw apparaat scannen op schadelijke bestanden.
  • Webschild: hiermee kunt u elke URL scannen die wordt geladen en wordt u gewaarschuwd wanneer de browser een URL laadt die met malware is geïnfecteerd, terwijl u tegelijkertijd wordt beschermd tegen phishing en tegen andere schadelijke websites. Voordat u deze instelling inschakelt, wordt u gevraagd AVG AntiVirus de toegangsmachtiging te verlenen in uw apparaatinstellingen.
  • Interne opslag scannen: hiermee scant u bestanden die zijn opgeslagen in de interne opslag. Het scannen duurt mogelijk langer wanneer deze optie is ingeschakeld.
  • Apps met een twijfelachtige reputatie: hiermee worden apps gescand en vergeleken met beoordelingen van AVG-gebruikers. U ontvangt een waarschuwing wanneer een app een slechte reputatie heeft.
  • PUP-detectie: markeert Potentially Unwanted Programs (PUP's; mogelijk ongewenste programma's) als malware en verwerkt ze als zodanig.

Hoe kan ik de time-outinstellingen voor App-vergrendeling wijzigen?

Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenAppvergrendeling en tik op Time-out voor App-vergrendeling om op te geven welke apps moeten worden vergrendeld met de functie App-vergrendeling. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Onmiddellijk: hiermee vergrendelt u een app onmiddellijk nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • 10 seconden: hiermee vergrendelt u een app 10 seconden nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • 30 seconden: hiermee vergrendelt u een app 30 seconden nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • 1 minuut: hiermee vergrendelt u een app 1 minuut nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • Wanneer het scherm wordt uitgeschakeld: hiermee vergrendelt u een app wanneer het scherm van uw apparaat wordt uitgeschakeld.

Wanneer deze of een andere door App-vergrendeling beheerde app wordt gestart binnen de geselecteerde time-out, wordt het aftellen gestopt en opnieuw gestart. App-vergrendeling vergrendelt uw apps altijd wanneer uw scherm wordt uitgeschakeld, ongeacht de time-outinstellingen.

Wanneer een app wordt ontgrendeld, worden ook alle andere apps die worden beheerd door App-vergrendeling automatisch ontgrendeld, zodat u binnen de time-outperiode toegang hebt tot al uw apps.

Hoe kan ik controleren welke versie van AVG AntiVirus op mijn Android-apparaat is geïnstalleerd?

1. Open AVG AntiVirus en tik op Menu (drie lijntjes).
  2. Tik op InstellingenInfo.
  3. Controleer het nummer van uw huidige app-versie onder AVG AntiVirus.

Waar kan ik het activiteitenlogboek van AVG AntiVirus vinden?

Het Activiteitenlogboek is beschikbaar via Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenActiviteitenlogboek.

In het gedeelte Activiteitenlogboek ziet u alle activiteiten van AVG AntiVirus voor Android. Het gaat daarbij met name om updates en scanbewerkingen. U kunt het Activiteitenlogboek wissen door rechtsboven op het prullenbakpictogram te tikken.

Hoe kan ik bepalen welke gegevens ik wil delen met AVG en derden?

Als u AVG AntiVirus gebruikt, deelt u anonieme statistische gebruiksgegevens en foutrapporten met AVG en derden om ons te helpen bij het verbeteren van de app. Als u de instellingen voor het delen van gegevens wilt beheren, gaat u naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenGegevensinstellingen. Tik op de schuifregelaar naast de volgende opties. Deze verandert dan in groen (AAN) om de optie te selecteren, of in grijs (UIT) om de selectie op te heffen:

• Verbeteringen
    • Deel dreigingsgegevens met AVG om de beveiliging van alle gebruikers van antivirussoftware van AVG te verbeteren (Community IQ).
    • Deel gegevens over het gebruik van de app met AVG om ons te helpen met het ontwikkelen van nieuwe producten.
    • Deel gegevens over het gebruik van de app met behulp van analyseprogramma's van derden om deze app te verbeteren.
  • Aanbiedingen
    • Deel gegevens over het gebruik van de app met AVG zodat we u upgrades of andere producten kunnen aanbieden. (In de gratis versie van AVG AntiVirus is de optie standaard ingeschakeld en wordt deze niet weergegeven)

Hoe kan ik controleren of mijn virusdefinities up-to-date zijn?

Virusdefinities worden automatisch bijgewerkt. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenUpdates om de huidige versie van de virusdefinities te bekijken en de datum waarop ze zijn geïnstalleerd. U kunt ook op Controleren op updates tikken om te controleren of de meest recente versie is geïnstalleerd. Om te voorkomen dat AVG AntiVirus wordt bijgewerkt wanneer u mobiele data gebruikt om verbinding met internet te maken, tikt u op de schuifregelaar naast Alleen bijwerken via wifi zodat hier AAN komt te staan). Het is niet raadzaam deze instelling ingeschakeld te laten.

Probleemoplossing

Hoe kan ik AVG AntiVirus uit Android verwijderen?

Afhankelijk van het model van uw apparaat, de Android-versie en de aanpassingen van de leverancier kunnen deze stappen iets verschillen.

AVG AntiVirus volledig uit Android verwijderen:

1. Open Instellingen op uw apparaat, zoek op apparaatbeheer en open Apparaatbeheerders-apps.
  2. Deactiveer de machtiging Apparaatbeheer voor AVG AntiVirus.
  3. Open het gedeelte Instellingen op uw apparaat en ga naar Apps.
  4. Selecteer AVG AntiVirus en tik op Geforceerd stoppen op het scherm App-info.
  5. Tik op Opslag, tik op Gegevens wissen en op Cache leegmaken.
  6. Tik op pijl-terug om terug te keren naar het scherm App-info en selecteer Verwijderen.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe kan ik reclame van derden uitschakelen in AVG AntiVirus voor Android?

Ter ondersteuning van de verdere ontwikkeling van AVG AntiVirus worden in de gratis versie van de app advertenties getoond die het gebruik van de app niet verstoren. Betaalde versies van Avast AntiVirus zijn reclamevrij en bevatten een aantal extra premiumfuncties en -voordelen. U kunt een abonnement op AVG AntiVirus kopen door rechtsboven op het hoofdvenster van de app te tikken op Upgraden.

U kunt ook een reclamevrij abonnement kopen. Met die optie worden externe advertenties uit AVG AntiVirus verwijderd, maar het omvat geen extra premiumfuncties en -voordelen. Een reclamevrij abonnement is alleen beschikbaar als u de Free-versie van AVG AntiVirus ongeveer 40-50 dagen hebt gebruikt. Wanneer deze abonnementsoptie beschikbaar is, verschijnt het deelvenster 'Advertenties verwijderen' op het hoofdscherm van de app. Als u een reclamevrij abonnement wilt kopen, tikt u op de grijze schuifregelaar (UIT) naast Advertenties verwijderen en volgt u de instructies op het scherm.

Wat moet ik doen als de machtiging Toegankelijkheid herhaaldelijk wordt uitgeschakeld?

Op sommige Android-apparaten worden de apps gestopt wanneer het scherm van uw apparaat wordt uitgeschakeld om de prestaties van het apparaat te verbeteren. Dat heeft vaak tot gevolg dat apps met Toegangsmachtiging deze machtiging kwijtraken.

Als u de toegangsmachtiging opnieuw wilt inschakelen, opent u de instellingen van het apparaat, zoekt u op Toegankelijkheid en geeft u toestemming aan AVG AntiVirus.

Het is raadzaam om de systeeminstellingen te wijzigen om te voorkomen dat AVG AntiVirus de machtiging telkens kwijtraakt. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe kan ik de pincode voor App-vergrendeling opnieuw instellen?

Als u de pincode voor App-vergrendeling bent vergeten, kunt u deze als volgt opnieuw instellen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenPincode en patroonPincode wijzigen.
  2. Tik op Meer opties (drie puntjes) rechtsboven en selecteer Pincode opnieuw instellen.
  3. Volg de instructies op het scherm om de pincode opnieuw in te stellen met behulp van de aanmeldingsgegevens van Google Account.

Wat moet ik doen als AVG AntiVirus vastloopt of niet meer werkt?

Selecteer een van de volgende opties:

Wat kan ik doen wanneer AVG AntiVirus voor Android malware niet kan verwijderen?

Soms wordt malware wel met AVG AntiVirus gedetecteerd, maar kan deze niet worden verwijderd. Dat komt meestal door het machtigingsniveau dat is verleend aan de verdachte app of doordat de app op systeemniveau is geïnstalleerd. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Hoe kan ik een fout-positieve detectie melden bij AVG Viruslab?

Soms kan AVG AntiVirus een schoon bestand detecteren en aanmerken als malware. U kunt foutieve detecties rechtstreeks via het scherm met scanresultaten melden bij AVG Viruslab:

1. Tik op Meer opties (drie punten) naast het gedetecteerde bestand dat u wilt melden.
  2. Selecteer de optie Melden als fout-positief.
  3. Typ een beschrijving van het probleem en geef uw e-mailadres op (als u een melding wilt ontvangen wanneer de analyse van het bestand is voltooid).
  4. Tik op Verzenden.

Hoe kan ik geluidssignalen voor achtergrondmeldingen van AVG AntiVirus uitschakelen?

Op bepaalde apparaten van Honor of Huawei wordt er telkens wanneer u een melding van AVG AntiVirus ontvangt een geluid afgespeeld. Voer de volgende stappen uit op uw Honor- of Huawei-apparaat om dit te voorkomen:

1. Open de instellingen van uw apparaat en ga naar Apps en meldingen.
  2. Selecteer Meldingenbeheer.
  3. Tik op AVG AntiVirus voor Android, en selecteer Achtergrondservices.
  4. Tik op de blauwe schuifregelaar (AAN) naast Beltoon zodat deze grijs wordt (UIT)).

Er wordt nu geen geluid meer afgespeeld wanneer u een melding ontvangt van AVG AntiVirus.

Waarom heeft AVG AntiVirus zoveel machtigingen nodig?

Voor AVG AntiVirus voor Android zijn veel machtigingen nodig die op het eerste gezicht overbodig lijken. Dat komt doordat bij de classificatie van de machtigingen in Android een naam wordt toegewezen op basis van de functie waarvoor ze het meest wordt gebruikt, maar niet alle typen processen worden beschreven waarvoor de machtiging vereist is. De machtiging voor volledige internettoegang is bijvoorbeeld nodig om updates voor malwaredefinities te kunnen ontvangen, en Scannen en Webschild hebben de machtiging Telefoongegevens lezen nodig, zodat de gegevens kunnen worden gescand op dreigingen.

Wij nemen uw privacy zeer serieus. De vereiste machtigingen vormen het minimum dat nodig is om de functies van AVG AntiVirus voor Android te implementeren. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Hoe kan ik een probleem melden aan de ondersteuning van AVG?

Op de ondersteuningspagina's van AVG vindt u tal van artikelen voor zelfhulp. Sommige problemen vereisen echter nader onderzoek door de ondersteuning van AVG.

In het volgende artikel leest u hoe u problemen kunt melden aan ons ondersteuningsteam: