AVG TuneUp – aan de slag

AVG TuneUp is een optimalisatieprogramma waarmee onnodige items en prestatieproblemen op uw pc worden gedetecteerd om schijfruimte vrij te maken en de snelheid van uw systeem te verbeteren.

In dit artikel gaan wij ervan uit dat de nieuwste versie van AVG TuneUp al op uw pc is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide installatie- en activeringsinstructies: AVG TuneUp installeren en Een AVG TuneUp-abonnement activeren.

Pc scannen

Als u AVG TuneUp voor het eerst gebruikt, wordt de toepassing na installatie automatisch geopend en kunt u op Nu scannen klikken om een algemene scan uit te voeren.

De scanresultaten worden op het hoofddashboard weergegeven. Zo voert u verdere algemene scanbewerkingen uit:

1. Open AVG TuneUp en klik op Opnieuw scannen.
  2. Wanneer de scan is voltooid, volgt u de instructies voor elk gevonden probleem.

De algemene scan zoekt naar ongewenste items die kunnen worden opgeschoond en naar manieren om de systeemprestaties te verbeteren. Raadpleeg de onderstaande gedeeltes voor uitgebreide instructies over elke categorie.

Schijfruimte vrijmaken

AVG TuneUp voert scanbewerkingen uit op en verwijdert ongewenste systeembestanden en browsergegevens op een veilige manier om schijfruimte vrij te maken.

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer vervolgens Schijf opschonen.
  2. Selecteer de categorie die u wilt opschonen.
  3. Kies uw gewenste Opschoonmodus.
    Als u uw map Downloads ook selecteert, controleer dan eerst de inhoud om er zeker van te zijn dat er geen bestanden in staan die u wilt bewaren.
  4. Klik op Opschonen.
  5. Wanneer het opschonen is voltooid, klikt u op Opschonen voltooien.

De geselecteerde bestandscategorieën worden nu opgeschoond.

Automatisch opschonen inschakelen

Automatisch opschonen wordt geruisloos op de achtergrond uitgevoerd zonder dat u iets hoeft te doen. De functie maakt ruimte vrij op uw pc door overbodige items te verwijderen, bijvoorbeeld defecte snelkoppelingen en registervermeldingen.

Zo schakelt u Automatisch opschonen in:

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Instellingen (het tandwielpictogram).
  2. Selecteer het tabblad Automatisch opschonen.
  3. Klik vervolgens op de grijze schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.
  4. Of gebruik de vervolgkeuzelijst onder Hoe vaak moet er automatisch worden opgeschoond? om de frequentie van de scans op te geven.
  5. Selecteer eventueel de bestandstypen die AVG TuneUp mag verwijderen tijdens het uitvoeren van Automatisch opschonen. Bestandstypen die AVG automatisch selecteert, kunnen veilig en zonder verlies van cruciale gegevens worden opgeschoond.

Automatisch opschonen is nu ingeschakeld.

Uw browsers opschonen

AVG TuneUp scant op webgeschiedenis, cookies en caches en verwijdert deze op een veilige manier.

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer vervolgens Browser opschonen.
  2. Kies uw gewenste Opschoonmodus.
    Als u de modus Vol selecteert, verwijdert Browser opschonen de gegevens voor automatisch invullen die in uw geselecteerde browsers zijn opgeslagen.
  3. Klik op Opschonen.
  4. Als uw browsers zijn geopend, sluit ze dan en klik op Doorgaan.
  5. Wanneer het opschonen is voltooid, klikt u op Opschonen voltooien.

De geselecteerde browsers worden nu opgeschoond.

Slaapstand gebruiken

Bepaalde toepassingen maken uw systeem trager doordat zij onopvallend op de achtergrond worden uitgevoerd. Met AVG TuneUp kunt u op deze toepassingen scannen en ze veilig in de slaapstand zetten om de prestaties te verbeteren.

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Slaapstand.
  2. Op het scherm Slaapstand ziet u een overzicht van toepassingen die onnodig actief zijn op de achtergrond en die uw pc vertragen. Als u een toepassing in de slaapstand wilt zetten, klikt u op de groene schuifregelaar (AAN) naast een toepassing zodat deze grijs (UIT) wordt.
Als u een toepassing dagelijks gebruikt, is het niet raadzaam deze in de slaapstand te zetten. Bovendien moeten sommige toepassingen op de achtergrond worden uitgevoerd om volledig functioneel te zijn. Als u WhatsApp bijvoorbeeld in de slaapstand zet, kan het zijn dat u inkomende oproepen of berichten mist.

De geselecteerde toepassingen zijn nu in de slaapstand gezet. Toepassingen die in de slaapstand zijn gezet, kunnen gewoon worden geopend en gebruikt. Wanneer u de toepassing sluit, verandert AVG TuneUp de status ervan automatisch in In slaapstand.

Om een toepassing uit de slaapstand te halen, klikt u op de grijze schuifregelaar (UIT) naast een toepassing zodat deze groen (AAN) wordt.

Op computers met Windows 10 en hoger ondersteunt de functie Slaapstand toepassingen die u via de Microsoft Store installeert. De toepassingen in kwestie worden standaard in Slaapstand geïnstalleerd.

Toepassingen beheren

AVG TuneUp scant uw pc op verouderde of ongebruikte toepassingen en stelt u vervolgens in staat deze eenvoudig bij te werken of te verwijderen. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw apps optimaal presteren en bronnen op uw pc worden vrijgemaakt.

Toepassingen bijwerken

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Apps beheren.
  2. Zoek op het tabblad Updater de toepassing die u wilt bijwerken en klik op Bijwerken.

De toepassing wordt nu bijgewerkt.

Om te selecteren wanneer een toepassing wordt bijgewerkt, klikt u op Instellingen (het tandwielpictogram) op het tabblad Updater en kiest u de gewenste bijwerkfrequentie.

Ongebruikte toepassingen verwijderen

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Apps beheren.
  2. Selecteer het tabblad Verwijderprogramma.
  3. Zoek de toepassing die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.
  4. Selecteer Verwijderen om de verwijdering van de toepassing te bevestigen.

De toepassing wordt nu verwijderd.

Om te wijzigen na hoeveel tijd programma's moeten worden gecategoriseerd als ongebruikt, klikt u op Instellingen (het tandwielpictogram) op het tabblad Verwijderprogramma en kiest u de gewenste periode via de vervolgkeuzelijst onder Ongebruikte programma's.

Uw pc controleren op problemen

Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Problemen oplossen om te zoeken naar allerlei problemen die invloed kunnen hebben op de prestaties en beveiliging van uw pc. Volg de instructies op het scherm Problemen oplossen om de problemen op te lossen.

In het volgende artikel vindt u meer informatie over de problemen die AVG TuneUp kan detecteren tijdens de scanbewerking Problemen oplossen:

Acties ongedaan maken

Via Herstelcentrum kunt u bepaalde wijzigingen ongedaan maken die door AVG TuneUp:

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en klik vervolgens op Herstelcentrum.
  2. Klik op de vervolgkeuzelijst in het betreffende deelvenster en selecteer Ongedaan maken naast de actie die u ongedaan wilt maken.

De geselecteerde actie wordt nu teruggedraaid.

Niet alle acties van AVG TuneUp kunnen worden teruggedraaid.

Verdere aanbevelingen

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over AVG TuneUp:

AVG TuneUp is een optimalisatieprogramma voor de Mac waarmee prestatieproblemen en onnodige items worden gedetecteerd om schijfruimte vrij te maken en de snelheid van uw systeem te verbeteren.

In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat AVG TuneUp al op uw Mac is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide instructies: AVG TuneUp installeren en Een AVG TuneUp-abonnement activeren.

Snelle opschoonbewerking uitvoeren

Snelle opschoonbewerking scant uw Mac op onnodige bestanden en laat u kiezen welke bestanden worden verwijderd om schijfruimte vrij te maken. Met een Snelle opschoonbewerking kunt u ook eenvoudig cookies en andere browsegegevens uit uw webbrowsers verwijderen.

Een scanbewerking uitvoeren:

1. Open AVG TuneUp en klik op Scannen in het deelvenster Snelle opschoonbewerking.
  2. Schakel de selectievakjes in naast de bestandstypen die u wilt opschonen. U kunt ook op de pijl v klikken om een sectie uit te vouwen en de specifieke bestanden die u wilt opschonen te selecteren.
  3. Klik op OpschonenGereed.

Schijfruimte vrijmaken

Met de optie Ruim rommel op wordt uw Mac gescand op onnodige bestanden en kunt u aangeven welke bestanden moeten worden verwijderd om schijfruimte vrij te maken. Ga als volgt te werk om een scanbewerking uit te voeren en bestanden te verwijderen:

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer Ruim rommel op.
  2. Klik op Scannen van rommel.
  3. Gebruik de vervolgkeuzelijst linksonder om bestandscategorieën te selecteren die u wilt verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Aanbevolen selectie: Hiermee worden alleen bestandscategorieën geselecteerd die u veilig kunt opschonen zonder verlies van cruciale gegevens.
    • Alles selecteren: alle bestandscategorieën in de lijst worden geselecteerd. U kunt vervolgens handmatig de selectie opheffen van bestandscategorieën die u niet wilt opschonen.
    • Niets selecteren: de selectie van alle bestandscategorieën in de lijst wordt opgeheven. U kunt vervolgens handmatig het selectievakje inschakelen bij de bestandscategorieën die u wilt opschonen.
  4. Nadat u de bestanden hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Opschonen.
  5. Typ, als daarom wordt gevraagd, het wachtwoord dat u gebruikt om uw Mac te starten en klik op OK.
  6. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp.

Uw browsers opschonen

Met de optie Browser opschonen kunt u in een handomdraai cookies en andere browsergegevens uit uw webbrowsers verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:

Een handmatige scan uitvoeren

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer Browser opschonen.
  2. Klik op Browsers scannen.
  3. Gebruik de vervolgkeuzelijst linksonder om de items te selecteren die u wilt verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Aanbevolen selectie: Hiermee worden alleen de items geselecteerd die u veilig kunt opschonen zonder verlies van mogelijk nuttige gegevens. U kunt controleren welke items voor opschonen zijn geselecteerd door naast een browser op Details te klikken.
    • Alles selecteren: Hiermee selecteert u alle items in het overzicht. U kunt vervolgens op Details klikken naast een browser om handmatig de selectie op te heffen van items die u niet wilt opschonen.
    • Niets selecteren: De selectie van alle items wordt opgeheven. U kunt vervolgens op Details klikken naast een browser om handmatig de items te selecteren die u wilt opschonen.
  4. Klik op Opschonen om de geselecteerde gegevens te verwijderen.
  5. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp.

Browsergeschiedenis kiezen

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer Browser opschonen.
  2. Klik op Browsers scannen.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Vink het vakje naast Verwijder alleen browsergeschiedenis ouder dan: aan en kies de gewenste frequentie.

Automatische scans plannen

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer Browser opschonen.
  2. Klik op Browsers scannen.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Geef in de vervolgkeuzelijst naast een browser aan hoe vaak u wilt dat AVG TuneUp de browser scant op cookies en surfgegevens.
  5. Klik op het deelvenster van een browser om de items die AVG TuneUp mag verwijderen tijdens elke scanbewerking, te bekijken en aan te passen. Schakel de selectievakjes in naast de typen items die u graag door ons laat verwijderen.

Automatische scannen is ingeschakeld voor de geselecteerde browser.

Toegestane websites toevoegen

1. Open AVG TuneUp, beweeg uw muis over het menu aan de zijkant en selecteer Browser opschonen.
  2. Klik op Browsers scannen.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Scrol naar het gedeelte Acceptatielijst voor cookies en selecteer Handmatig toevoegen.
  5. Voeg een website toe met behulp van optie A of B:
    • Optie A: Voer een website in (bijvoorbeeld voorbeeld.com) in het tekstvak links in en klik op Toevoegen.
    • Optie B: Selecteer een website in de vervolgkeuzelijst Kiezen uit populaire opties en klik op Toevoegen.

De cookies van de geselecteerde website worden nu niet meer gewist.

Klik op Verwijderen (het pictogram X) in het deelvenster van een website om deze uit de lijst te verwijderen.

Dubbele bestanden verwijderen

Met de optie Duplicaten opsporen kunt u uw Mac op dubbele bestanden scannen. Ga als volgt te werk om een scanbewerking uit te voeren en dubbele bestanden te verwijderen:

1. Open AVG TuneUp en klik op Zoeken naast Duplicaten opsporen.
  2. Selecteer de locatie(s) die u op dubbele bestanden wilt scannen. Klik op Toevoegen en selecteer een map of station om extra mappen of externe stations toe te voegen.
  3. Klik op Scannen.
  4. Klik op Duplicaten bekijken nadat de scan is voltooid.
  5. Gebruik de vervolgkeuzelijst linksonder om de bestanden te selecteren die u wilt verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Oudste behouden: Hiermee selecteert u automatisch de nieuwste versie van elk bestand voor verwijdering.
    • Nieuwste behouden: Hiermee selecteert u automatisch de oudste versie van elk bestand voor verwijdering.
    • Niets selecteren: hiermee heft u de selectie van alle bestanden op en kunt u items die u wilt verwijderen handmatig selecteren. Plaats een vinkje bij elk bestand dat u wilt verwijderen. Nadat u een bestand hebt geselecteerd, verandert Maak selectie ongedaan in Aangepaste selectie.
  6. Nadat u de bestanden hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Opschonen.
  7. Typ, als daarom wordt gevraagd, het wachtwoord dat u gebruikt als u de Mac start en klik vervolgens op OK.
  8. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp.

Slechte of vergelijkbare foto's vinden

Met de optie Foto's zoeken zoekt u op uw Mac naar foto's die bijvoorbeeld wazig of slecht belicht zijn. Ga als volgt te werk om een scanbewerking te starten en slechte of vergelijkbare foto's te controleren:

1. Open AVG TuneUp en klik op Zoeken naast Analyseer foto's.
  2. Selecteer de locatie(s) die u op foto's wilt scannen. Klik op Toevoegen en selecteer een map, station of foto om extra mappen, externe stations of specifieke foto's toe te voegen.
  3. Klik op Scannen.
  4. Klik nadat de scan is voltooid op Controleren onder Foto's van slechte kwaliteit of Soortgelijke foto's om slechte of vergelijkbare foto's die AVG TuneUp heeft gevonden te bekijken.
  5. Klik op OK om het pop-upbericht te verwijderen.
  6. Gebruik de vervolgkeuzelijst linksonder om de bestanden te selecteren die u wilt verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Alles selecteren: hiermee selecteert u alle foto's. U kunt vervolgens handmatig foto's deselecteren die u niet wilt verwijderen.
    • Aanbevolen: Hiermee selecteert u de foto's waarvoor AVG TuneUp aangeeft dat het raadzaam is deze te verwijderen.
    • Niets selecteren: hiermee heft u de selectie op van alle foto's en kunt u foto's die u wilt verwijderen handmatig selecteren. Plaats een vinkje bij elke foto die u wilt verwijderen. Nadat u een foto hebt geselecteerd, verandert Maak selectie ongedaan in Aangepaste selectie.
  7. Nadat u de foto's hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Verwijderen.
  8. Klik op Verwijderen om de verwijdering van de geselecteerde foto’s te bevestigen.
  9. Klik op Controleren en herhaal stap 5-8 om door te gaan met het controleren en verwijderen van foto's.
  10. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp.

Apps verwijderen die u niet meer gebruikt

Met de optie Verwijder apps kunt u eenvoudig toepassingen die u niet meer gebruikt zoeken en verwijderen om uw Mac opgeruimd te houden en ruimte vrij te maken. Ga als volgt te werk om apps te verwijderen die u niet meer gebruikt:

1. Open AVG TuneUp en klik op Weergeven naast Verwijder apps.
  2. Tik op het selectievakje naast een app om deze te selecteren. U kunt de lijst met apps ook filteren op de categorieën Ongebruikte apps en Grote apps in het linkerdeelvenster.
  3. Nadat u de bestanden hebt geselecteerd die u wilt verwijderen, klikt u op Verwijder.
  4. Klik op Verwijder om de verwijdering van de geselecteerde apps van uw Mac te bevestigen.
  5. Typ, als daarom wordt gevraagd, het wachtwoord dat u gebruikt als u de Mac start en klik op OK.
  6. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van AVG TuneUp.

Opstartitems beheren

Met de optie Opstartitems beheren kunt u onnodige processen uitschakelen die automatisch worden gestart wanneer u uw Mac start. Hiermee voorkomt u problemen zoals een trage computer of schermen die lang laden. U beheert opstartitems als volgt:

1. Open AVG TuneUp en klik op Weergeven naast Opstartitems beheren.
  2. Klik op de groene (Aan) schuifregelaar naast een opstartitem zodat deze op grijs komt te staan (Uit).
  3. Als u extra details en opties wilt bekijken, houdt u de muisaanwijzer boven een opstartitem en klikt u op het pictogram Informatie dat verschijnt.

Verdere aanbevelingen

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over AVG TuneUp:

• AVG TuneUp 24.x voor Windows
  • AVG TuneUp 4.x voor Mac