Bescherming tegen ransomware – veelgestelde vragen

Wat is Bescherming tegen ransomware?

Ransomwarebeveiliging is een functie die beschikbaar is in de nieuwste versie van AVG Internet Security en AVG AntiVirus FREE, en die voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld door ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke andere mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in de mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Ransomwarebeveiliging is een functie die beschikbaar is in de nieuwste versie van AVG Internet Security en die voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld door ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke andere mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in de mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Wat is ransomware?

De term ransomware verwijst naar schadelijke software die belangrijke bestanden op uw computer versleutelt, zodat u er geen toegang meer toe hebt, en vervolgens dreigt om de gegevens te publiceren of verwijderen, tenzij u losgeld (ransom) betaalt. Ook als u betaalt, is er geen garantie dat u de bestanden terugkrijgt.

Hoe kom ik aan Bescherming tegen ransomware?

Bescherming tegen ransomware is standaard ingeschakeld in de nieuwste versie van AVG Internet Security en AVG AntiVirus FREE. Klik op de tegel Computer op het hoofdscherm van de toepassing en klik daarna op Open boven Ransomwarebeveiliging.

Raadpleeg hieronder het artikel in kwestie voor uitgebreide instructies over het installeren van de nieuwste versie van AVG Internet Security of AVG AntiVirus FREE:

Bescherming tegen ransomware is standaard ingeschakeld in de nieuwste versie van AVG Internet Security. Klik op de tegel Hackeraanvallen op het hoofdscherm van de toepassing en klik daarna op Open boven Bescherming tegen ransomware.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies over het installeren van de nieuwste versie van AVG Internet Security:

Hoe beheer ik de gevoeligheid van Bescherming tegen ransomware?

U kunt aangeven wat Bescherming tegen ransomware moet doen wanneer een toepassing toegang probeert te krijgen tot bestanden in uw beschermde mappen:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  3. Selecteer BasisbeschermingRansomwarebeveiliging in het linkerdeelvenster.
  4. Selecteer de gewenste modus:
    • Slimme modus (standaardinstelling, aanbevolen): Bescherming tegen ransomware raadpleegt een lijst van veelgebruikte en vertrouwde toepassingen om te bepalen welke toepassingen bestanden in uw beschermde mappen mogen wijzigen. Als toepassingen die niet in de lijst voorkomen proberen bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd.
    • Strenge modus: telkens wanneer een toepassing probeert bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd. Als u deze optie inschakelt, worden er mogelijk veel meldingen weergegeven. Dit kan hinderlijk zijn.

Welke mappen beveiligt Bescherming tegen ransomware?

Ransomwarebeveiliging scant en beveiligt automatisch mappen waarin mogelijk persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Ga als volgt te werk om handmatig een extra map toe te voegen aan uw lijst met beschermde mappen:

Met Ransomwarebeveiliging worden uw mappen voor afbeeldingen en documenten automatisch beveiligd. Ga als volgt te werk om handmatig een extra map toe te voegen aan uw lijst met beschermde mappen:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Computer.
  2. Open AVG Internet Security en klik op de tegel Hackeraanvallen.
  3. Klik op Open boven Bescherming tegen ransomware.
  4. Klik op Nieuwe map beschermen om een extra map te beschermen.
  5. Selecteer de locatie van de map en klik op OKOpen.
  6. Typ het wachtwoord dat u gebruikt om uw Mac te starten en klik daarna op OK.

De geselecteerde map verschijnt in uw lijst met Beschermde mappen. Als u een map uit de lijst wilt verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven het venster van de map in kwestie en klikt u op het symbool X. Klik ter bevestiging op Stoppen met beschermen.

De geselecteerde map verschijnt in uw lijst met Beschermde mappen. Als u een map uit de lijst wilt verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven het venster van de map in kwestie en klikt u op het symbool X. Typ het wachtwoord dat u gebruikt om uw Mac te starten en klik daarna op OK.

Hoe kan ik aanpassen welke bestandstypen worden beschermd?

Ga als volgt te werk om op te geven welke bestandstypen worden beschermd:

1. Open AVG AntiVirus en klik op de tegel Computer.
  2. Open AVG Internet Security en klik op de tegel Hackeraanvallen.
  3. Klik op Open boven Bescherming tegen ransomware.
  4. Klik rechtsboven op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  5. Klik rechtsboven op Voorkeuren (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  6. Selecteer BasisbeschermingRansomwarebeveiliging in het linkerdeelvenster.
  7. Schakel in het gedeelte Bestandstypen het vakje in naast de bestandstypen die u wilt beschermen met Bescherming tegen ransomware. Alle opties zijn standaard ingeschakeld.
  8. Schakel in het gedeelte Beschermde bestandstypen het vakje in naast de bestandstypen die u wilt beschermen met Bescherming tegen ransomware. Typ het wachtwoord dat u gebruikt om uw Mac te starten en klik daarna op OK.

Als u andere bestandstypen wilt toevoegen aan de lijst met beschermde bestandstypen, klikt u op Voeg bestandstype toe, typt u de bestandsextensie en klikt u op Opslaan. Als daarom wordt gevraagd, typt u het wachtwoord dat u gebruikt om uw Mac te starten.

Wat kan ik doen als ik te veel meldingen ontvang van AVG Ransomwarebescherming?

Als er erg veel meldingen van Bescherming tegen ransomware verschijnen waarin u wordt gevraagd toepassingen te blokkeren of toe te staan, controleert u of de gevoeligheid van Bescherming tegen ransomware is ingesteld op Slimme modus. Als u Strenge modus hebt geselecteerd, verschijnt er telkens een melding wanneer een toepassing bestanden probeert aan te passen in uw beschermde mappen (behalve toepassingen die u mogelijk al hebt toegevoegd aan de lijst Geblokkeerde/toegestane apps).

Hoe beheer ik toepassingen die zijn geblokkeerd of toegestaan door Bescherming tegen ransomware?

Ransomwarebeveiliging voorkomt dat malware en virussen bestanden in uw beschermde mappen wijzigen en geeft vertrouwde toepassingen standaard toestemming. Wanneer een niet-vertrouwde toepassing probeert bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding van Bescherming tegen ransomware waarin u wordt gevraagd of u de toepassing wilt blokkeren of toestaan. Nadat u uw voorkeur hebt aangegeven, wordt de toepassing toegevoegd aan het scherm Geblokkeerde en toegestane apps. U kunt ook handmatig toepassingen toevoegen in het scherm Geblokkeerde/toegestane apps om ervoor te zorgen dat die altijd automatisch worden geblokkeerd of toegestaan door Bescherming tegen ransomware.

Ransomwarebeveiliging voorkomt dat malware en virussen bestanden in uw beschermde mappen wijzigen en geeft vertrouwde toepassingen standaard toestemming. Wanneer een niet-vertrouwde toepassing probeert bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding van Bescherming tegen ransomware waarin u wordt gevraagd of u de toepassing wilt toestaan. De toepassingen die u wilt toestaan, worden dan toegevoegd aan de lijst Toegestane apps. U kunt ook handmatig toepassingen toevoegen aan de lijst met toegestane apps om ervoor te zorgen dat die altijd automatisch worden toegestaan door Bescherming tegen ransomware.

Het scherm Geblokkeerde en toegestane apps openen:

1. Open AVG AntiVirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenGeblokkeerde en toegestane apps in het linkerdeelvenster.

Het scherm Geblokkeerde en toegestane apps wordt geopend en u kunt nu uw geblokkeerde en toegestane toepassingen beheren.

Een toepassing toevoegen van de lijst met toegestane apps:

1. Open AVG Internet Security en klik op de tegel Hackeraanvallen.
  2. Klik op Open boven Bescherming tegen ransomware.
  3. Klik rechtsboven op Voorkeuren (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  4. Klik op Een app toestaan, selecteer de toepassing en klik op Openen.
  5. Typ het wachtwoord dat u gebruikt om uw Mac te starten en klik daarna op OK.

De app wordt toegevoegd aan de lijst met toegestane apps.

In het volgende artikel vindt u uitgebreide instructies voor het gebruik van het scherm Geblokkeerde en toegestane apps:

Waar vind ik meer informatie over Bescherming tegen ransomware?

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het gebruik van Bescherming tegen ransomware:

• AVG Internet Security 21.x voor Windows
  • AVG AntiVirus FREE 21.x voor Windows

• AVG Internet Security 20.x voor Mac
  • Microsoft Windows 11 Home / Pro / Enterprise / Education
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit